ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μ. Τζούφη: «Νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην παιδεία»

Εικόνα του άρθρου Μ. Τζούφη: «Νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην παιδεία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/09/2019, 22:19
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Για ένα «νέο πανεπιστήμιο», απομακρυσμένο από τον δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά κα για υιοθέτηση «νεοφιλελεύθερων πολιτικών» που έρχονται να «χτυπήσουν» την παιδεία και να τη συνδέσουν με την αγορά, έκανε λόγο σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στα Γιάννενα, η βουλευτής Ιωαννίνων και αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Η κ. Τζούφη, σχολιάζοντας τα όσα είπε (ή δεν είπε) ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να «απελευθερώσει τις δυνάμεις της αγοράς και να έχουν ενεργό ρόλο στα πανεπιστήμια οι επιχειρήσεις», οι οποίες, όπως τόνισε, μπορούν να ορίζουν θέματα ως διδακτικό υλικό στα πανεπιστήμια. Κατήγγειλε επίσης την απελευθέρωση των διδάκτρων στα ερευνητικά προγράμματα. «Ακούμε για ένα νέο πανεπιστήμιο το οποίο, παρότι είναι σε ισχύει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ανοίγει ένα παράθυρο στην ιδιωτικοποίηση ή στη διασύνδεσή του, όπως λέει η ΝΔ, με τις δυνάμεις της αγοράς» τόνισε. Επιπλέον, η βουλευτής αναφέρθηκε στην πρόθεση της ΝΔ να μην προχωρήσει τους διορισμούς στην εκπαίδευση, με το επιχείρημα ότι οι δαπάνες δεν έχουν προϋπολογιστεί. «Κάτι που δεν είναι αλήθεια» είπε. Για τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή, είπε ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση, προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν, αλλά δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα».

«Η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης θα έρθει από την υποχρηματοδότησή της και την υποστελέχωσή της αφού δεν επανέρχεται ο κανόνας 1+1 τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στην υπόλοιπη εκπαίδευση» συνόψισε.

Σε έναν γενικότερο σχολιασμό για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, η κ. Τζούφη επεσήμανε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ανάπτυξη δίχως κανόνες, ανάπτυξη για τους λίγους και ισχυρούς», όπως και ότι «δεν έκανε καμία αναφορά στην προστασία των εργαζόμενων, των ανέργων, των αγροτών».

Για τα της Ηπείρου, η κ. Τζούφη υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στα ζητήματα ολοκλήρωσης των οδικών αξόνων. Όσον αφορά το πρόσφατα αναβαθμισμένο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον προβληματισμό της για τα σχέδια ιδιωτικοποίησής του από την κυβέρνηση της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back