Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μ. Ελισάφ: «Είμαστε μια ανεξάρτητη παράταξη»

Εικόνα του άρθρου Μ. Ελισάφ: «Είμαστε μια ανεξάρτητη παράταξη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2018, 17:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του δημάρχου της πόλης των Ιωαννίνων, ως επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή», επιβεβαίωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Ο κ. Ελισάφ υπεραμύνθηκε του ανεξάρτητου χαρακτήρα της παράταξης, απαντώντας και στα όσα λέγονται τον τελευταίο καιρό για τις επαφές του με κόμματα, έθεσε τις αρχές που διακατέχουν την παράταξη και ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η πρωτιά στις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, στην παράταξη συμμετέχουν πολίτες που έχουν δώσει δείγματα γραφής στον επαγγελματικό και ευρύτερο δημόσιο χώρο και που αντιπροσωπεύουν όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις.

Η απόφασή του να «κατέβει» ως υποψήφιος δήμαρχος υπαγορεύτηκε από την πεποίθησή του «ότι η δημοκρατία έχει απόλυτη ανάγκη από τη διαρκή ενημέρωση και συμμετοχή του πολίτη στα κοινωνικά δρώμενα», ενώ εκτίμησε ότι η παράταξη μπορεί να προσδώσει νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου Ιωαννιτών. «Απαιτείται ένα νέο ξεκίνημα για την υπέρβαση των δυσκολιών. Ο Δήμος πρέπει να πάψει να είναι ένα διαμετακομιστικό κέντρο και να στραφεί προς μια προγραμματισμένη εξωστρέφεια» τόνισε, προσθέτοντας ότι απαιτούνται «εμπνευσμένες συλλογικές τοπικές ηγεσίες με όραμα και ικανότητες διεύθυνσης μιας τέτοιας πορείας».

Ο κ. Ελισάφ στάθηκε ιδιαίτερα στο ό,τι γίνει, πρέπει να γίνει με την ενεργή συμμετοχή του δημότη για το συμφέρον των περισσότερων και με τη γνώμη των ειδικών. Στη συνέχεια, παρουσίασε έναν δωδεκάλογο δεσμεύσεων, αρκετά γενικό και «τυποποιημένo» -κάτι που μπορεί να θεωρηθεί εύλογο, δεδομένου και της πρόωρης προεκλογικής διαδικασίας. Ο δωδεκάλογος περιλαμβάνει από βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών με έμφαση στις γειτονιές καις τις κοινότητες, αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου και στρατηγική διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας μέχρι αξιοποίηση των πολιτιστικών υποδομών, εξορθολογισμό των δημοτικών τελών και εξυγίανση των δομών του Δήμου «με δραστική αντιμετώπιση των ρουσφετολογικών πρακτικών και φαινομένων διαπλοκής και συναλλαγής που ταλανίζουν τη χώρα» όπως είπε. Ερωτώμενος σχετικά για την τελευταία του επισήμανση, ανέφερε ότι «οι ρουσφετολογικές πρακτικές είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της εκάστοτε εξουσίας. Αποτελεί και διαχρονικό πρόβλημα και για τις δημοτικές παρατάξεις που κυβερνούν, και προφανώς αφορά και την παρούσα δημοτική αρχή».

Στο ερώτημα «γιατί τώρα υποψήφιος δήμαρχος», ο κ. Ελισάφ περιορίστηκε να πει ότι «κάθε άνθρωπος κρίνει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας». Απάντησε δε και στην κριτική που του ασκούν μέλη της δημοτικής αρχής ότι δεν απευθύνθηκε στην παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα. Ο κ. Ελισάφ ξεκαθάρισε ότι έπαψε να είναι μέλος της παράταξης το 2014, μετά το τέλος της εσωπαραταξιακής διαδικασίας με τη «μάχη» Φίλιππα Φίλιου και Θωμά Μπέγκα. Επιπλέον, ανέφερε ότι «η παράταξη δεν έκανε καμία διαδικασία για την επιλογή επικεφαλής. Πάνω από έναν χρόνο, άκουγα τον δήμαρχο ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».

Στο ζήτημα του διαύλου επικοινωνίας της παράταξης του κ. Ελισάφ με κόμματα, ο υποψήφιος δήμαρχος υπογράμμισε ότι έχει συζητήσει με όλους τους κοινωνικούς φορείς και ζήτησε να υπάρξει διαχωρισμός των λέξεων «συζήτηση» και «στήριξη» «Εγώ δεν είμαι άνθρωπος των παρασκηνίων. Έγιναν συζητήσεις και με τη ΝΔ, και με το ΚΙΝΑΛ, και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το Ποτάμι. Σέβομαι απόλυτα τη λειτουργία των κομμάτων. Πολλές φορές η παρέμβασή τους με σκοπό να χειραγωγήσουν την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, είναι μάλλον άστοχη» τόνισε. Υπεραμύνθηκε δε της ανεξαρτησίας της παράταξης, λέγοντας ότι «δεν κάνουμε συμφωνία με κανένα πολιτικό κόμμα. Η παράταξή μας χωρά όλους τους πολίτες». Και αν κάποιο κόμμα δώσει τελικά τη στήριξή του; «Είναι θέμα των κομμάτων. Εγώ δεν ζητάω καμία στήριξη» κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία έγινε στο ξενοδοχείο Lake Spirit, βρίσκονταν άνθρωποι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (ακόμα και από το πιο παλιό ΠΑΣΟΚ, π.χ. Σπύρος Ντάκης), «φίλοι» όπως τους χαρακτήρισε ο κ. Ελισάφ. Άνθρωποι με τους οποίους είχε συνεργαστεί ως πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας Φίλιππα Φίλιου (Γιώργος Αρλέτος, Γιώργος Λώλης, Δημήτρης Θεμελής) ή με τους οποίους δραστηριοποιήθηκε στο think tank του Ομίλου Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού (Δημήτρης Σιώτος).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back