ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μ. Βρετανία: Πάρτε μέτρα για την «τεχνολογική κακοποίηση»

Εικόνα του άρθρου Μ. Βρετανία: Πάρτε μέτρα για την «τεχνολογική κακοποίηση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2023, 14:27
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης, τα οικιακά συστήματα ασφαλείας και οι οθόνες παρακολούθησης μωρών είναι μεταξύ των συσκευών που, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των Βρετανών βουλευτών, τροφοδοτούν το αυξανόμενο ζήτημα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η Επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού αναφέρει ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο εννέα τέτοια «έξυπνα» προϊόντα στα σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαπίστωσε ότι χρησιμοποιούνται για την «παρακολούθηση, παρενόχληση, εξαναγκασμό και έλεγχο» των θυμάτων με τη συλλογή ηχογραφήσεων και φωτογραφιών.

Οι βουλευτές λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

«Ενώ η αυξανόμενη δημοτικότητα της συνδεδεμένης τεχνολογίας έχει φέρει αναμφισβήτητα οφέλη στην καθημερινή ζωή, η άλλη πλευρά είναι ο πραγματικός κίνδυνος που ενέχουν ορισμένα από αυτά τα gadgets για την ιδιωτικότητα και την προσωπική ασφάλεια στο διαδίκτυο», δήλωσε η Καρολίν Ντίνενιτζ, η οποία προεδρεύει της επιτροπής.

«Η κυβέρνηση πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα τη συνεργασία με τους κατασκευαστές για την αντιμετώπιση αυτής της κατάχρησης που διευκολύνεται από την τεχνολογία, η οποία θα επιδεινωθεί στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η επιτροπή ερευνά το θέμα από τον Μάιο του 2022, εξετάζοντας τα πιθανά οφέλη και τις βλάβες της συνδεδεμένης τεχνολογίας, άλλα παραδείγματα της οποίας είναι τα έξυπνα ηχεία και οι εικονικοί βοηθοί.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η επιτροπή αναφέρει ότι η «συντριπτική πλειονότητα» των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας περιλαμβάνει πλέον κάποιο δεδομένο στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού και των δραστών που παρακολουθούν τις κινήσεις και συλλέγουν ηχογραφήσεις και φωτογραφίες θυμάτων και επιζώντων.

Αποφάνθηκε ότι τα παιδιά χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, όχι μόνο από την κακοποίηση, αλλά και από τη συλλογή και πιθανή κακή χρήση των δεδομένων και των προσωπικών τους πληροφοριών, ειδικά καθώς οι νέοι θεωρούνται πιο πιθανό να χρησιμοποιούν έξυπνες συσκευές.

«Η κυβέρνηση και το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα σχολεία και από τους νέους στο σπίτι διαθέτουν ρυθμίσεις απορρήτου που είναι εύχρηστες για τα παιδιά, καθώς και όρους και προϋποθέσεις κατάλληλα για την ηλικία τους», δήλωσε η Καρολίν Ντίνενιτζ.

Με πληροφορίες από BBC



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3