Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Σήμερα η απόφαση για το μέλλον του Τζούλιαν Ασάνζ

Εικόνα του άρθρου Λονδίνο: Σήμερα η απόφαση για το μέλλον του Τζούλιαν Ασάνζ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2024, 12:12
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για να ακούσουν αν ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μαζική διαρροή μυστικών αμερικανικών εγγράφων, το αποκορύφωμα 13 ετών νομικών αγώνων.

Δύο δικαστές πρόκειται να δηλώσουν αν ικανοποιήθηκαν από τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι ο 52χρονος Ασάνζ δεν θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή και θα μπορούσε να επικαλεστεί το δικαίωμα της Πρώτης Τροπολογίας στην ελευθερία του λόγου, αν δικαστεί για κατασκοπεία στις ΗΠΑ.

Η νομική ομάδα του Ασάνζ λέει ότι θα μπορούσε να είναι σε ένα αεροπλάνο για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσα σε 24 ώρες από την απόφαση, αλλά ότι θα μπορούσε επίσης να αποφυλακιστεί ή να βρεθεί και πάλι μπλεγμένος σε μήνες νομικών μαχών.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο νωρίς τη Δευτέρα, δένοντας κίτρινες κορδέλες στα σιδερένια κιγκλιδώματα, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας «Ελεύθερος, ελεύθερος ο Τζούλιαν Ασάνζ». Σε μια έκκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι σημαίες έγραφαν «#Let him go Joe».

Πολλοί υποστηρικτές του παγκοσμίως χαρακτηρίζουν τη δίωξη παρωδία, επίθεση στη δημοσιογραφία και την ελευθερία του λόγου και εκδίκηση για την πρόκληση αμηχανίας. Εκκλήσεις για την παύση της υπόθεσης έχουν γίνει από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φορείς των μέσων ενημέρωσης και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε, μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει ότι η έκδοση μπορεί να προχωρήσει, οι νομικές οδοί του Ασάνζ στη Βρετανία έχουν εξαντληθεί και οι δικηγόροι του θα απευθυνθούν αμέσως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την έκδοση μιας επείγουσας διαταγής που θα εμποδίζει την απέλαση μέχρι την πλήρη ακρόαση από το εν λόγω δικαστήριο.

Εάν οι δικαστές απορρίψουν τις προτάσεις των ΗΠΑ, ο Ασάνζ θα έχει την άδεια να ασκήσει έφεση στην υπόθεση έκδοσής του για τρεις λόγους, και η έφεση ενδέχεται να μην εκδικαστεί πριν από το επόμενο έτος.

Οι δικαστές ενδέχεται επίσης να έχουν αποφασίσει να εξετάσουν όχι μόνο το αν ο Ασάνζ μπορεί να ασκήσει έφεση, αλλά και την ουσία αυτής της έφεσης. Εάν κρίνουν υπέρ του υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3