ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Λονδίνο: Μυστικές σήραγγες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα ανοίξουν για το κοινό

Εικόνα του άρθρου Λονδίνο: Μυστικές σήραγγες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα ανοίξουν για το κοινό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2023, 20:15
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Στη δεκαετία του 1940, μια σειρά σηράγγων μήκους ενός μιλίου, οι οποίες ονομάστηκαν Kingsway Exchange Tunnels, κατασκευάστηκαν κάτω από το κεντρικό Λονδίνο. Με έκταση 8.000 τετραγωνικών μιλίων και διάμετρο 7,6 μέτρων, αυτές οι υπόγειες διαδρομές σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν τους Λονδρέζους κατά τη διάρκεια του Blitz (όπως ονομάστηκε η επιχείρηση συστηματικού βομβαρδισμού της Μεγάλης Βρετανίας από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Στις σήραγγες του Λονδίνου θα μπορούσε να αναστηθεί το «βαθύτερο μπαρ της Βρετανίας» με τον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου ακριβώς από πάνω και 40 μέτρα κάτω από το έδαφος θα μπορούσαν να σερβίρονται Vesper Martinis «κουνημένα, όχι ανακατεμένα».

Στη συνέχεια, οι σήραγγες Kingsway Exchange συνέχισαν να εξυπηρετούν διάφορους μυστικούς σκοπούς, μεταξύ άλλων ως βάση για την Special Operations Executive (βρετανική ειδική μυστική παραστρατιωτική υπηρεσία που έδρασε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με κύριους ρόλους σε κατασκοπεία, αναγνώριση εχθρικών θέσεων, καταδρομές και δολιοφθορές, ένα παρακλάδι της MI6) και πηγή έμπνευσης για το «Q Branch» στα μυθιστορήματα του Ian Fleming, με πρωταγωνιστή τον James Bond- και να στεγάζουν τη μυστική «καυτή γραμμή» μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. 

Σύντομα, οι κάτοικοι του Λονδίνου θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας που παρέμενε κρυφό για 70 χρόνια.

Οι σήραγγες του Λονδίνου είναι ένα έργο που θα μετατρέψει το Kingsway Exchange σε δημόσιο αξιοθέατο. Αυτό το σύνολο μυστικών διαδρόμων πρόκειται να υποστεί ανακαίνιση ύψους 268 εκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής την αρχιτεκτονική εταιρεία WilkinsonEyre με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή η καλλιτεχνική αναπαράσταση ταξιδεύει τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου μέσα από ένα χρονοδιάγραμμα αποκαλύπτεται το δυναμικό παρελθόν των σηράγγων.

Αν και τα σχέδια για το τι θα περιλαμβάνει η ανανεωμένη έκδοση των σηράγγων δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, είναι πιθανό ότι θα περιλαμβάνει διάφορα ιστορικά εκθέματα αφιερωμένα στις διάφορες λειτουργίες των σηράγγων. Επιπλέον, είναι πιθανό ότι το έργο θα επαναφέρει σε λειτουργία το «βαθύτερο μπαρ» στο Λονδίνο από την εποχή του Kingsway Exchange, το οποίο διέθετε ψεύτικα παράθυρα και ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως τραπέζια σνούκερ.

Το Kingsway Exchange παρέμεινε μακριά από τη δημοσιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του νόμου περί επίσημων μυστικών της βρετανικής κυβέρνησης. Αφού οι σήραγγες επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, εγκατέστησαν το πρώτο διατλαντικό τηλεφωνικό καλώδιο, το TAT1, το οποίο βοήθησε να λειτουργήσει ως μυστικό τηλεφωνικό κέντρο μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. 

Η πιθανή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των ανακαινισμένων σηράγγων είναι το 2027. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις σήραγγες του Λονδίνου στο Instagram για ενημερώσεις.


Στην κεντρική φωτογραφία, όπως σημειώνουν οι μελετητές του έργου, πιστεύεται ότι οι σήραγγες έγιναν η πραγματική τοποθεσία που ενέπνευσε το «Q Branch» στα μυθιστορήματα James Bond του Ian Fleming, με τον συγγραφέα να έχει τοποθετηθεί εκεί ως αξιωματικός σύνδεσμος του Ναυαρχείου κατά τη δεκαετία του 1950.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back