Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 24-02-2020, 19:51
ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Oι «Λογοτεχνικές Γέφυρες» επιστρέφουν και φέτος. Αυτή τη φορά όχι στο Καμπέρειο Θέατρο αλλά στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» με διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Η πρώτη εκδήλωση του κύκλου «Λογοτεχνικές Γέφυρες», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, στις 20:00, και είναι αφιερωμένη στον Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ. 

Ομιλητές θα είναι ο Γιάννης Μπασκόζος, συγγραφέας και εκδότης, η δρ Δέσποινα Παπαστάθη, φιλόλογος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Κατερίνα Σχινά, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας.

Αποσπάσματα του έργου του Σάλιντζερ θα διαβάσει η Ελένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Ο Σάλιντζερ είναι ο συγγραφέας του «Φύλακα στη σίκαλη» (1951), του πιο αντιπροσωπευτικού έργου του μεταπολεμικού ρεαλισμού. «Καταργώντας κάθε σύμβαση γλώσσας αλλά και εφευρίσκοντας τη δική του εκδοχή για το autofiction μυθιστόρημα, ο Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ λανσάρει έναν έφηβο παραβατικό ήρωα-αντεστραμμένο είδωλο του εαυτού του. Με αναφορές στον Σκοτ Φιτζέραλντ, τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ και τον βρετανό ποιητή Ρόμπερτ Μπαρνς, όπως επίσης και στην αμλετική σεξπιρική μελαγχολία, ο Σάλιντζερ προεκτείνει τα όρια της λογοτεχνίας γράφοντας ταυτόχρονα κι ένα μυθιστόρημα δρόμου με φόντο τη Νέα Υόρκη» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα. Πέντε χρόνια μετά τον «Φύλακα στη σίκαλη», ο Τζακ Κέρουακ γράφει το «Στο δρόμο» επεκτείνοντας την περιπλάνηση έξω από τη μητρόπολη, διασχίζοντας όλη την αμερικανική ενδοχώρα.

Ο «Φύλακας στη Σίκαλη» είχε απαγορευτεί σε πολλά σχολεία στις ΗΠΑ, δεν ήταν λίγοι οι επιθεωρητές της εκπαίδευσης και οι γονείς που πίστευαν πως ο Χόλντεν Κώλφηλντ είναι ένα κάκιστο πρότυπο για τα παιδιά τους. Μεταξύ του 1961 και του 1982, «Ο φύλακας στη Σίκαλη» ήταν το πιο λογοκριμένο βιβλίο στα γυμνάσια και τις βιβλιοθήκες της Αμερικής, θεωρούμενο ακόμα και Βίβλος μίσους, υπεύθυνη για τις δολοφονίες του Κένεντι αλλά και του Τζον Λένον. Τόσο ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ όσο και ο Μαρκ Τσάπμαν στη δίκη τους παραδέχτηκαν πως «Ο φύλακας» ήταν από τα πιο αγαπημένα τους βιβλία.

Δύο χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία του, ο Σάλιντζερ επέλεξε να εξαφανιστεί από τη δημοσιότητα περνώντας το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα περιφρουρούμενο αγρόκτημα στο Κόρνις του Νιου Χαμσάιρ. Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, φέτος, και σύμφωνα με τη διαθήκη του, δύο νέα βιβλία του αναμένεται να κυκλοφορήσουν.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα