ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Λιγότερη αντιπροσώπευση, ολιγαρχικές απόψεις»

Εικόνα του άρθρου «Λιγότερη αντιπροσώπευση, ολιγαρχικές απόψεις»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2021, 18:15
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, επισκέφθηκαν περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών και συζήτησαν με προέδρους, μέλη τοπικών συμβουλίων και εκπροσώπους φορέων, σε Γιάννενα, Πέραμα και Αμπελειά.

Βασικό θέμα των συζητήσεων ήταν ο νέος εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση, ο οποίος «κοινοβουλευτικοποιεί» τα αυτοδιοικητικά όργανα.

«Η πρόθεση της ΝΔ να καταργήσει συλλογικά όργανα, να μειώσει τις έδρες των δημοτικών συμβούλων, να αυξήσει τα παράβολα των υποψηφίων και να κλείσει το δρόμο στην εκλογική κάθοδο λαϊκών παρατάξεων, αποτελούν ενδεικτικές διατάξεις που φανερώνουν τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του νέου εκλογικού νόμου» αναφέρει η κα Τζούφη στην ανακοίνωσή της.

Επίσης, αναφέρει ότι ήταν «κοινή διαπίστωση» από τις συζητήσεις, ότι αποδυναμώνεται η αυτοτελής λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων, καθώς, ειδικά στον Δήμο Ιωαννιτών, μόνο το ένα τρίτο των κοινοτήτων θα μπορούν να εκλέξουν τοπικά συμβούλια και τα δύο τρία πρόεδρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή, η κα Τζούφη και ο κ. Νάτσης τόνισαν ότι « η απλή αναλογική και ο εκλογικός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση επέτρεψε σε χιλιάδες πολίτες, ιδίως νέους, να ασχοληθούν με τα κοινά και να συμμετάσχουν ενεργά στις τοπικές υποθέσεις, χωρίς να είναι απαραίτητη η ‘πρόσδεσή’ τους στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων».

Τέλος, αναφέρθηκαν σε προγράμματα όπως ο «ΦιλοΔημος», που αποτέλεσαν πηγές χρηματοδότησης για έργα και η κα Τζούφη κατέληξε λέγοντας πως

«η συρρίκνωση της λαϊκής αντιπροσώπευσης αποτελεί διολίσθηση σε ολιγαρχικές απόψεις. Πρέπει να παλέψουμε όλοι για να μην περάσει το οπισθοδρομικό αυτό νομοσχέδιο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back