ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Ξεκίνησε την εγκατάσταση ρωσικών πυρηνικών όπλων

Εικόνα του άρθρου Λευκορωσία: Ξεκίνησε την εγκατάσταση ρωσικών πυρηνικών όπλων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2023, 16:03
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η χώρα του έχει αρχίσει να παραλαμβάνει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα, ορισμένα από τα οποία, όπως είπε, είναι τρεις φορές ισχυρότερα από τις ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.

Η ανάπτυξη τέτοιων πυρηνικών κεφαλών είναι η πρώτη μετακίνηση που πραγματοποιεί η Μόσχα -λιγότερο ισχυρά πυρηνικά όπλα μικρότερης εμβέλειας που θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης - εκτός Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Έχουμε πυραύλους και βόμβες που έχουμε λάβει από τη Ρωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1, η οποία αναρτήθηκε στο κανάλι Telegram του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία, η οποία θα διατηρήσει τον έλεγχο των τακτικών πυρηνικών όπλων, θα αρχίσει να τα αναπτύσσει στη Λευκορωσία, αφού ετοιμαστούν ειδικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης για τη φιλοξενία τους.

Ο Ρώσος ηγέτης ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι συμφώνησε να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, επισημαίνοντας την ανάπτυξη τέτοιων όπλων από τις ΗΠΑ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες επί πολλές δεκαετίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την απόφαση του Πούτιν, αλλά δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να αλλάξουν τη δική τους στάση σχετικά με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα και ότι δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.

Οι ρωσικές κινήσεις παρακολουθούνται ωστόσο στενά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, καθώς και από την Κίνα, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία.


Ο Λουκασένκο

Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση στη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύθηκε αργά την Τρίτη, ότι η χώρα του διαθέτει πολυάριθμες πυρηνικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχουν απομείνει από τη σοβιετική εποχή και έχει αποκαταστήσει πέντε ή έξι από αυτές.

Ο ίδιος υποβάθμισε την ιδέα ότι ο ρωσικός έλεγχος των όπλων αποτελεί εμπόδιο για τη γρήγορη χρήση τους, εάν θεωρούσε ότι μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη, λέγοντας ότι ο ίδιος και ο Πούτιν θα μπορούσαν να σηκώσουν το τηλέφωνο ο ένας στον άλλον «ανά πάσα στιγμή».

Ο Λουκασένκο, ο οποίος επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η χώρα του από τις ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται στην Ουκρανία στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, λέει ότι η ανάπτυξη των πυρηνικών θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους πιθανούς επιτιθέμενους.

Η Λευκορωσία συνορεύει με τρεις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ: Λιθουανία, Λετονία και Πολωνία.

Ο 68χρονος πρώην επικεφαλής των σοβιετικών κολεκτίβων, ο οποίος κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο ηγέτη της Ευρώπης, δήλωσε ότι δεν ζήτησε απλώς από τον Πούτιν τα όπλα, αλλά τα «απαίτησε».

«Ήμασταν πάντα στόχος», δήλωσε ο Λουκασένκο. «Αυτοί (η Δύση) ήθελαν να μας κάνουν κομμάτια από το 2020. Κανείς δεν έχει πολεμήσει μέχρι σήμερα εναντίον μιας πυρηνικής χώρας, μιας χώρας που διαθέτει πυρηνικά όπλα».

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: twitter



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back