Λυκ πίσω

Λεωφόρος Νιάρχου: 47οC στις 12 το μεσημέρι

Εικόνα του άρθρου Λεωφόρος Νιάρχου: 47οC στις 12 το μεσημέρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2024, 08:04

Τα περισσότερο βεβαρημένα, «θερμικά καταπονημένα» σημεία του αστικού ιστού, είναι οι οδικοί άξονες και οι στέγες των πολυκατοικιών.

Αυτή την εικόνα παρουσιάζουν, με θερμική κάμερα και δύο οδικοί άξονες των Ιωαννίνων: η οδός Κενάν Μεσαρέ και η λεωφόρος Νιάρχου.

Το περασμένο Σάββατο 20 Ιουλίου, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και ενώ η θερμοκρασία αέρα ήταν 34οC, η θερμοκρασία των παρακάτω σημείων των μεγάλων οδικών αξόνων της πόλης, ήταν η εξής:


  • Νιάρχου, ανισόπεδος: 47οC
  • Νιάρχου προς Γιάννενα: 41,3 οC
  • Νιάρχου, προς πανεπιστήμιο: 43 οC
  • Κόμβος Δομπόλη: 36 οC
  • Κενάν Μεσαρέ, συμβολή με κόμβο: 39,8 οC
  • Κενάν Μεσαρέ, φανάρια Κιάφας 41οC

Σημειώνεται ότι η μέτρηση της θερμοκρασίας με θερμική κάμερα και την τεχνολογία που παρέχει αυτή, είναι απόλυτα ενδεικτική και απέχει από την επιστημονική, μετεωρολογική μέτρηση της θερμοκρασίας, η οποία γίνεται στην ατμόσφαιρα, 2 μέτρα πάνω από το έδαφος, με συγκεκριμένο τρόπο.

Ωστόσο, η αίσθηση που δημιουργεί ένα πολύ ζεστό σημείο είναι καταγράψιμη και αναμενόμενη. Η βλάστηση αυτόματα μειώνει τη θερμοκρασία που εκπέμπουν τα σώματα, τα δέντρα και η σκιές βελτιώνουν δραματικά την κατάσταση.

Από την άλλη, οδικοί άξονες χωρίς την υποψία βλάστησης, ειδικά το καλοκαίρι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παραδείγματα θερμικής καταπόνησης…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3