Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων: Η «αντιπλημμυρική» μελέτη δεν θα τελειώσει σύντομα

Εικόνα του άρθρου Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων: Η «αντιπλημμυρική» μελέτη δεν θα τελειώσει σύντομα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2024, 19:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν τον Μάιο του 2022 όταν ανατέθηκε η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων με κόστος σύμβασης 942.000 ευρώ (ο προϋπολογισμός της μελέτης ήταν 2,3 εκατ. ευρώ).

Τη μελέτη ανέθεσε η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία και έχει αναλάβει και τη χρηματοδότησή της –από ιδίους πόρους. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της ήταν 22 μήνες. Δυόμισι χρόνια μετά, η μελέτη όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο. Σημειωτέον ότι η χρηματοδότηση για τη μελέτη προέρχεται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αυτό προέκυψε τουλάχιστον από τη χτεσινή τοποθέτηση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη στη συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής, στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το θέμα προς λογοδοσία έθεσε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο κ. Καχριμάνης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της σημαντικής αυτής μελέτης, είπε ότι οι «22 μήνες αφορούν τον καθαρό χρόνο εκπόνησής της» και σε αυτόν δεν περιλαμβάνεται ο απαιτούμενος χρόνος για διαδικασία ελέγχου και επανυποβολών όλων των δεδομένων και για της πάσης φύσης γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε, έχουν εκπονηθεί οι δύο πρώτες φάσεις της μελέτης: α’ φάση-το μάστερ πλαν και η υδρολογική μελέτη και β’ φάση-τοπογραφικές εργασίες, υδραυλικές προμελέτες, γεωλογική μελέτη και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η β’ φάση έχει ακόμη, ωστόσο, κάποιες εκκρεμότητες οι οποίες αφορούν την αναεθεώρηση της γεολογικής και της ΜΠΕ, μετά την αξιολόγηση που έγινε. 

Για τη ΜΠΕ, είπε ότι θα απαιτηθεί και μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης η οποία χρειάζεται τον χρόνο της. Κάτι βέβαια που έπρεπε να είναι αναμενόμενο καθώς το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι περιοχή Natura.

Κι αφού όλα αυτά ολοκληρωθούν, τότε θα «δοθεί εντολή για την εκπόνηση οριστικών μελετών έργων που ιεραρχούνται ως πρώτης προτεραιότητας…».

Τα όσα είπε ο κ. Καχριμάνης για την «αντιπλημμυρική» μελέτη, δέχτηκαν την κριτική της «Λαϊκής Συσπείρωση». «Για ακόμα μια φορά, και ενώ ακόμα ένας ακριβοπληρωμένος τεχνικός σύμβουλος είχε αναλάβει τις προδιαγραφές της μελέτης, τώρα ‘ανακάλυψαν’ ότι το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι περιοχή Natura και άρα θα απαιτηθεί επιπλέον ειδική οικολογική μελέτη για τα έργα πριν ξεκινήσει η αναζήτηση χρηματοδότησης ή η δημοπράτηση έργων» αναφέρει.

Προσθέτει δε ότι ακόμα και αν ολοκληρωθεί η μελέτη για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουν γίνει και τα έργα. Θα απαιτηθεί νέα χρονοβόρα διαδικασία απ αυτές που έχει νομοθετήσει το - επιλεκτικά ανίκανο να προστατεύσει το λαό- κράτος».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3