ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Led; «Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη»...

Εικόνα του άρθρου Led; «Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη»...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/11/2022, 23:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άστοχος (πολιτικός) χειρισμός ή εφαρμογή της τακτικής «νίπτω τας χείρας μου»; Το δεξί χέρι του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, ο αντιδήμαρχος Έργων και πρόεδρος της ισχυρής Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος, απουσία του κ. Ελισάφ, είπε επί της ουσίας ότι μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για τον οδοφωτισμό με led, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει καμία ευθύνη!

H υπόθεση των led επέστρεψε στο Δημοτικό Συμβούλιο με παρέμβαση του πρώην αντιδημάρχου της παράταξης του κ. Ελισάφ Γιάννη Λυκογιώργου, ο οποίος κρατάει τις αποστάσεις του από τη δημοτική αρχή.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου, ο κ. Λυκογιώργος άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή για το πώς χειρίστηκε την υπόθεση των led, θυμίζοντας τις διαβεβαιώσεις του τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας Ηπείρου και του κ. Αρλέτου, ως προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, περί διασφάλισης ενός υγιούς ανταγωνισμού. «Στην πράξη τον εξαφάνισαν…» είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε σε να γίνει ειδική συνεδρίαση για τα led για να δοθούν εξηγήσεις για τη μη διασφάλιση ενός στοιχειώδους ανταγωνισμού αλλά και για τι θα γίνει από δω και πέρα.

Στον διαγωνισμό για τα led των 19,2 εκατ. ευρώ, κατατέθηκε μόνο μία προσφορά από την ΤΕΡΝΑ με έκπτωση 1%. Η ΤΕΡΝΑ (μαζί με τη Fotagonled) αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος στα τέλη Ιουλίου. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη, και δη από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ήταν και το επόμενο βήμα για τον προσυμβατικό έλεγχο της σύμβασης.

«Όσον αφορά τα led, ο ρόλος της δημοτικής αρχής σταμάτησε με την προγραμματική σύμβαση (σ.σ. τον Ιούλιο του 2020). Από εκεί και πέρα η Περιφέρεια έχει την ευθύνη» είπε ο κ. Αρλέτος. Και πρόσθεσε: «Οι όροι διακήρυξης και ο διαγωνισμός του έργου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου. Στόχος ήταν να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός, αυτός όμως ορίζεται και από την αγορά». Η απάντηση ήρθε από τον επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμά Μπέγκα, ο οποίος είπε πως πρώτη φορά η δημοτική αρχή παραδέχεται ότι παρέδωσε το έργο εν λευκώ στην Περιφέρεια.

Μπορεί ο κ. Αρλέτος να υποστηρίζει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει την ευθύνη, ωστόσο ο Δήμος Ιωαννιτών θα είναι αυτός που θα πληρώνει τον ανάδοχο ιδιώτη για 12 χρόνια μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Υπενθυμίζεται ότι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο έχουν ζητήσει από τη δημοτική αρχή να μην υπογράψει τη σύμβαση με τα led, όταν έρθει η στιγμή, επιμένοντας ότι κάθε άλλο συμφέρουσα είναι η σύμβαση για την πόλη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back