ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Λαπαροσκοπική χειρουργική στην ουρολογία

Εικόνα του άρθρου Λαπαροσκοπική χειρουργική στην ουρολογία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2022, 13:17
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η ρομποτική χειρουργική, κοινώς η λαπαρασκοπική χειρουργική, διαρκώς εξελίσσεται τεχνολογικά, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να προτιμάται, καθώς έχει καλύτερα μετεγχειρητικά αποτελέσματα από αυτά της ανοιχτής. Τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής στην ουρολογία είναι τα εξής:

 • μείωση της απώλειας αίματος
 • μεγαλύτερη χειρουργική ακρίβεια
 • μειωμένος κίνδυνος μόλυνσης
 • υψηλής ευκρίνειας 3D απεικόνιση
 • γρήγορη ανάρρωση
 • ταχεία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς μεγάλες χειρουργικές τομές

Οι ουρολογικές επεμβάσεις που γίνονται ρομποτικά ποικίλουν. Το είδος της επέμβασης που προτείνεται εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Οι κυριότερες εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής στο ουροποιητικό σύστημα είναι οι εξής:

 • Ρομποτική ριζική προστατεκτομή: Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Σε αρχικά στάδια, δεν εμφανίζονται τα συμπτώματα.
 • Ρομποτική ριζική κυστεκτομή: Η ρομποτική ριζική κυστεκτομή αποτελεί μέθοδο που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά του είναι η αιματουρία, η συχνοουρία, η επώδυνη ούρηση και η ανάγκη ούρησης χωρίς αποτέλεσμα.
 • Ρομποτική νεφρεκτομή ή μερική νεφρεκτομή: Στη ρομποτική νεφρεκτομή αφαιρείται ο νεφρός, ενώ στη μερική αφαιρείται μόνο ο όγκος, κάτι που εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του.
 • Απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος: Σε περίπτωση απόφραξης του ουροποιητικού μπορεί να μην παρουσιάζεται κανένα σύμπτωμα. Εάν όμως τα συμπτώματα είναι αισθητά, ίσως περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος ή μεταβολές στην ούρηση.

Ρομποτικό Σύστημα DaVinxi Xi

Το σύστημα da Vinci Xi χρησιμοποιείται για τη ρομποτική υποβοήθηση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, κάνοντας το χειρουργείο πιο εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό. Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, όπου ο χειρουργός από την κονσόλα χειρισμού ελέγχει τις κινήσεις των εργαλείων και του ενδοσκοπίου βλέποντας όλη την επέμβαση τρισδιάστατα, μέσω ειδικής οθόνης που ονομάζεται διόπτρα.

Ο ιατρός Κωνσταντίνος Λεντάρης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2002 έως σήμερα εργάζεται ως χειρουργός ουρολόγος στη Σουηδία. Ολοκλήρωσε την ειδίκευση του στην Ουρολογία το 2008 στο Γενικό Νοσοκομείο του Helsingborg της Σουηδίας. Ενώ από το 2014 έως το 2016 εργάστηκε ως Διευθυντής Ρομποτικής Χειρουργικής στο Γενικό νοσοκομείο Växjö  της Σουηδίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back