ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Κυριακή στο Μουσείο» με τα ελάσματα της Δωδώνης

Εικόνα του άρθρου «Κυριακή στο Μουσείο» με τα ελάσματα της Δωδώνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2023, 12:13
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο κύκλος των διαλέξεων «Κυριακή στο Μουσείο» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συνεχίζονται αυτή την Κυριακή 26 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Οι διαλέξεις θα αφορούν τα μολύβδινα ελάσματα από το Ιερό της Δωδώνης.

Όπως υπενθυμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, τον Νοέμβριο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατέθεσε πλήρη φάκελο για την ένταξη των ελασμάτων στον κατάλογο της Unesco «Μνήμη του Κόσμου».

Τα ελάσματα της Δωδώνης είναι λεπτά φύλλα μολύβδου πάνω στα οποία οι επισκέπτες του Μαντείου χάραζαν τα ερωτήματά τους προς τον θεό Δία και την σύνναό του θεά, Διώνη. Καλύπτουν μία χρονική περίοδο περίπου τριών αιώνων (6ος-μέσα 2ου αι. π.Χ.) και είναι γραμμένα σε ποικίλα αλφάβητα και διαλέκτους.

Διαλέξεις θα γίνουν από την Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, («Εκμαιεύοντας ευνοϊκή χρησμοδοσία από το Μαντείο της Δωδώνης») και την Ελένη Βασιλείου, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων («Τα μολύβδινα ελάσματα της Δωδώνης»).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back