Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Το ΟΧΙ συνοδεύει την Ιστορία μας»

Εικόνα του άρθρου Κυρ. Μητσοτάκης: «Το ΟΧΙ συνοδεύει την Ιστορία μας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/10/2022, 14:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στο Καλπάκι Ιωαννίνων παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Αισθάνομαι ειλικρινά συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας σε αυτόν τον τόπο που τον αρδεύει η Ιστορία, στα βήματα του Βασιλιά Πύρρου, στο δρόμο του προς τη Ρώμη, αλλά και απέναντι από τις κορυφές που πριν από 82 χρόνια το «ΟΧΙ» στον φασισμό και στον ξένο εισβολέα γράφτηκε με αίμα και θρίαμβο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες σε ένα σύντομο χαιρετισμό.

«Εδώ, οι δυνάμεις της ελευθερίας πέτυχαν την πρώτη τους νίκη κατά του Άξονα. Το Καλπάκι συνεπώς αποτελεί σύμβολο που διαπερνά τα σύνορα και τους καιρούς, εκπέμποντας από την Ελλάδα αξίες παγκόσμιες που δεν φυλακίζονται στο χθες, αλλά αντίθετα ανανεώνονται συνέχεια μέσα στο χρόνο»: Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις χτεσινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Καλπάκι Ιωαννίνων.


Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Μαχητή και άναψε ένα κερί προς τιμήν των 167 πεσόντων στρατιωτών, τα λείψανα των οποίων φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του Μνημείου. Στη συνέχεια παρακολούθησε την αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου. 

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση, στην ομιλία του, «στην κινητήρια δύναμη που είναι και πηγή κάθε θαύματος του ελληνισμού. Την αγάπη, δηλαδή, για την εθνική μας ανεξαρτησία, που ενώνει λαό και ένοπλες δυνάμεις, αλλά ενώνει και τους πολίτες μεταξύ μας». Σε αυτό το σημείο έκανε μια αναφορά στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου κατά τις δεκαετίες του '20 και του '30 «δείγμα του διχσμού και του αυταρχισμού εκείνης της εποχής».

Και πρόσθεσε: «Αυτό το ‘ΟΧΙ’ που είναι χαραγμένο στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά, συνοδεύοντας την Ιστορία μας», για να αντιπαραβάλλει τα σύγχρονα «ΟΧΙ».

Ένα «ΌΧΙ» απέναντι «σε έναν άλλον εισβολέα, στη Ρωσία που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Και ανάβει έτσι μια διπλή φωτιά στην Ευρώπη […]. Να γιατί λοιπόν η Ουκρανία μας αφορά και γιατί στις πεδιάδες της δίνονται ανάλογες μάχες με εκείνες του 1940 στα βουνά των Ιωαννίνων και γιατί το «ΟΧΙ» αποτελεί την εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβουλή».

 Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε παράλληλα μήνυμα στην Άγκυρα: «Κακά τα ψέματα, κανείς πουθενά δεν πιστεύει ότι η Τουρκία κινδυνεύει από τα ελληνικά νησιά. Αντίθετα, το ότι εκείνη επιβουλεύεται την κυριαρχία της Ελλάδος το διαλαλεί, δυστυχώς, συνέχεια η ίδια. Από την πλευρά μας, λοιπόν, οι θέσεις μας είναι  σταθερές: στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Τα επιχειρήματά μας βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Και ασφαλώς την αμυντική μας επαγρύπνηση και τη διπλωματική μας θωράκιση που μας προσφέρουν οι ισχυρές μας συμμαχίες. Όλα αυτά, μάλιστα, με τη ψυχραιμία εκείνου που έχει το δίκιο με το μέρος του. Με την αυτοπεποίθηση του πατριώτη και πάνω απ' όλα δρώντας ανοιχτά στο φως της αλήθειας και της μέρας».


Photo credit: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back