Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση: Κεντρικό θέμα ο προσδιορισμός των μέτρων

Εικόνα του άρθρου Κυβέρνηση: Κεντρικό θέμα ο προσδιορισμός των μέτρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2017, 13:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον προσδιορισμός του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών, είναι το κεντρικό θέμα για την κυβέρνηση ενόψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα, επισημαίνει κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πρόκειται για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα ελάφρυνσης που αφορούν την περίοδο μετά το 2019 και τα οποία θα ψηφιστούν ταυτόχρονα όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από εκεί και πέρα, στη διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτευχθεί το staff level agreement, συναντά κανείς τα γνωστά θέματα, δηλαδή τα ενεργειακά και τα εργασιακά» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Όμως, από την κυβέρνηση δίδεται «ιδιαίτερο βάρος και στο αναπτυξιακό πακέτο, για τις θέσεις εργασίας, το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα». Πρόκειται για δέσμη μέτρων που, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αφορά 100.000 θέσεις εργασίας και το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται ως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα» είναι ο στόχος και η επιθυμία της κυβέρνησης. Παράλληλα επιδιώκει να κλείσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέματα που αποτελούν τη μεγάλη πολιτική διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.


Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

Η ατζέντα των σημερινών συζητήσεων άνοιξε στις 10.30 το πρωί με θέματα που αφορούν το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, με βασικό θέμα τη λήψη περαιτέρω μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Στις 7 το απόγευμα  θα γίνει επισκόπηση για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι παρεμβάσεις στα εργασιακά, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τη ρύθμιση οφειλών, θέματα διακυβέρνησης των συστημικών τραπεζών και  οι παρεμβάσεις η υιοθέτηση νομοθεσίας για τον έλεγχο των δαπανών υγείας.

Τα δημοσιονομικά θα συζητηθούν στις 8.30 το βράδυ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 ανήλθε σε 4,6 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,270 δισ. ευρώ το 2015 και στόχου για πλεόνασμα 1,983 δισ. ευρώ. οι καλές επιδόσεις στο πρωτογενές πλεόνασμα  εκτιμάται πως θα βοηθήσει στη συμφωνία για τους στόχους στα δημοσιονομικά την επόμενη διετία και να γεφυρωθούν οι διαφορές με το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3