ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κτίριο Δομπόλη: με στόχο να είναι «ανοιχτό για το κοινό»

Εικόνα του άρθρου Κτίριο Δομπόλη: με στόχο να είναι «ανοιχτό για το κοινό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2024, 15:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το έργο της αποκατάστασης του παλιού κτιρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν θα μπορούσε να μη συζητηθεί στη συνάντηση γνωριμίας που είχε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας με το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η πρύτανης Άννα Μπατιστάτου ζήτησε να υπάρχει μια διακριτή παρουσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο κτίριο της οδού Δομπόλη, όπως και να παραμείνει η επιγραφή «Πανεπιστήμιον Ιωαννίνων» που υπάρχει σήμερα στο κτίριο και μετά την ανακατασκευή του, για λόγους συμβολισμού και ιστορικότητας.

Ο κ. Μπέγκας συμφώνησε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της παράταξής του να μη λειτουργήσει το κτίριο με όρους δημόσιας υπηρεσίας αλλά να είναι ανοιχτό για το κοινό για όσες περισσότερες ώρες της ημέρας γίνεται.

Έκανε δε γνωστό ότι επίκειται συνάντηση με τον ανάδοχο του έργου προκειμένου να συζητηθούν διάφορες βελτιώσεις-αλλαγές στον τρόπο κατασκευής και μελλοντικής του χρήσης.

Κατά την προεκλογική περίοδο, είχε μιλήσει για «επαναπροσδιορισμό της αναλογίας χρήσεων στην εγκεκριμένη μελέτη για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη και εμπλουτισμό του κτιριολογικού προγράμματος με χρήσεις πολιτισμού (εκθέσεις, συνεργασίες με μουσεία, συμμετοχή τοπικών συλλόγων), για διάχυση του κυκλοφοριακού φόρτου, επέκταση της λειτουργίας του εκτός ωραρίου γραφείων και μετατροπή του σε νέο ζωντανό αστικό τοπόσημο».

Για το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου όπου στεγαζόταν κάποτε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η σχετική σύμβαση υπογράφηκε τον Μάιο του 2023, με την ανάδοχο εταιρία "Ν. & Κ. Γκολιόπουλος ΑΤΕ" να δίνει έκπτωση μόλις 0,11%. Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 12,48 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα και με τη σύμβαση, το κτίριο θα μετατραπεί σε διοικητικό κέντρο, δηλαδή σε Δημαρχείο, ενώ θα διαμορφωθεί και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, για την οποία και από την προηγούμενη δημοτική αρχή υπήρχε η πρόθεση συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σημειωτέον ότι η σύμβαση για το έργο αυτό αφορά «μελέτη-κατασκευή».

Η χρηματοδότηση δε του έργου δεν είναι εξασφαλισμένη. Και εκεί είναι το μεγάλο «αγκάθι». Η δημοτική αρχή του Δημήτρη Παπαγεωργίου διαβεβαίωνε ότι θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2023, η πρώην δημοτική αρχή υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης του έργου σε πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Κεντρικής Διοίκησης και ΟΤΑ». Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεότερα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back