Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Δωρεάν e-φροντιστήριο στα σχολεία

Εικόνα του άρθρου Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Δωρεάν e-φροντιστήριο στα σχολεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2017, 23:44
ΕΛΛΑΔΑ

Την ηλεκτρονική εξέταση για τη χορήγηση Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας θεσμοθετεί το υπουργείο Παιδείας με νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος. 

Παράλληλα στο σχέδιο νόμου, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, προβλέπεται η λειτουργία ενός ηλεκτρονικού φροντιστηρίου για την δωρεάν υποστήριξη της προετοιμασίας των υποψηφίων, ενώ όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, έχουν εξασφαλιστεί μέσω του προαναφερόμενου χρηματοδοτικού εργαλείου και οι πιστώσεις εκείνες για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, ως προς τα θέματα γλωσσομάθειας.

Επίσης στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται με την προσπάθεια ορθολογικοποίησης των προγραμμάτων σπουδών στο γυμνάσιο και με την αναβάθμιση των τελευταίων δύο τάξεων του λυκείου, του απολυτηρίου, τις εισαγωγικές εξετάσεις και την ευελιξία στο πρώτο έτος των πανεπιστημίων. Βάση αυτών των αλλαγών θα είναι ένα εθνικό σχέδιο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας βασική προτεραιότητα αποτελεί η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με στόχο να παρέχονται επαγγελματικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες και να αποφεύγεται η πρόωρη ειδίκευση.

Έτσι η Α’ τάξη έχει ενιαία χαρακτηριστικά για όλους τους μαθητές, στη Β’ τάξη γίνεται η επιλογή ενός από τους 9 ευρύτερους τομείς σπουδών και μόνο στην Γ’ τάξη, ο μαθητής επιλέγει την ειδικότητά του.

Ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών σε όλους τους τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ, ενώ ολοκληρώνονται και τα μεταβατικά προγράμματα σπουδών για την Γ’ τάξη.

Με το νομοσχέδιο επανέρχεται το δικαίωμα των μαθητών των νυχτερινών ΕΠΑΛ να εισάγονται σε ειδικό ποσοστό θέσεων στα ΤΕΙ, μια επιλογή που είχε καταργηθεί το 2013.

Μεγάλη τομή σύμφωνα με το νομοσχέδιο αποτελεί το μεταλυκειακό έτος, την τάξη μαθητείας που αφορά τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, λέγοντας ότι θα είναι προαιρετικό, δηλαδή αφορά αποφοίτους μαθητές άνω των 18 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν προβλεφθεί πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, καθώς και αμοιβή στο 75% του κατώτερου ημερομισθίου της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η εκπαίδευση στο χώρο εργασίας θα γίνεται με βάση προγράμματα σπουδών υπό την επίβλεψη του σχολείου και του αρμόδιου εκπαιδευτικού που υπηρετεί στο Επαγγελματικό Λύκειο ή Εργαστηριακό Κέντρο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back