ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το κρανίο ενός πλειόσαυρου αναδύεται από τους βράχους του Ντόρσετ

Εικόνα του άρθρου Το κρανίο ενός πλειόσαυρου αναδύεται από τους βράχους του Ντόρσετ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2023, 11:09
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το εντυπωσιακά καλοδιατηρημένο κρανίο ενός γιγαντιαίου πλειόσαυρου, ενός προϊστορικού θαλάσσιου τέρατος, ανακαλύφθηκε σε μια παραλία στην κομητεία Ντόρσετ της νότιας Αγγλίας και θα μπορούσε να αποκαλύψει μυστικά για αυτά τα πλάσματα που προκαλούν δέος.

Οι πλειόσαυροι κυριαρχούσαν στους ωκεανούς σε μια εποχή που οι δεινόσαυροι τριγύριζαν στη στεριά. Το απολίθωμα που αποκαλύφθηκε είναι ηλικίας περίπου 150 εκατομμυρίων ετών, σχεδόν 3 εκατομμύρια χρόνια νεότερο από οποιοδήποτε άλλο εύρημα πλειόσαυρου. Οι ερευνητές αναλύουν το δείγμα για να προσδιορίσουν αν θα μπορούσε να είναι ακόμη και ένα νέο είδος για την επιστήμη.

Το απολίθωμα που εντοπίστηκε αρχικά την άνοιξη του 2022, μαζί με την περίπλοκη ανασκαφή του και τη συνεχιζόμενη επιστημονική έρευνα, περιγράφονται τώρα λεπτομερώς στο επερχόμενο ντοκιμαντέρ του BBC «Attenborough and the Jurassic Sea Monster», που παρουσιάζει ο θρυλικός φυσιοδίφης σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο και θα προβληθεί στις 14 Φεβρουαρίου στο PBS.

Το τεράστιο μέγεθος του σαρκοφάγου θαλάσσιου ερπετού ήταν τέτοιο που το κρανίο, που ανασκάφηκε από έναν βράχο κατά μήκος της «Ιουρασικής Ακτής» του Ντόρσετ, έχει μήκος σχεδόν 2 μέτρα. Στην απολιθωμένη του μορφή, το δείγμα ζυγίζει πάνω από μισό τόνο. Τα είδη πλειόσαυρων μπορούσαν να φτάσουν σε μήκος τα 15 μέτρα, σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Britannica.

Το απολίθωμα ήταν θαμμένο βαθιά στον βράχο, περίπου 11 μέτρα πάνω από το έδαφος και 15 μέτρα κάτω από τον βράχο, δήλωσε στο CNN ο τοπικός παλαιοντολόγος Steve Etches.

Το σχεδόν άθικτο απολίθωμα φωτίζει τα χαρακτηριστικά που έκαναν τον πλειόσαυρο ένα πραγματικά τρομερό αρπακτικό, που κυνηγούσε θηράματα όπως ο ιχθυόσαυρος που έμοιαζε με δελφίνι. Ο κορυφαίος θηρευτής με τα τεράστια κοφτερά δόντια-ξυράφι χρησιμοποιούσε μια ποικιλία αισθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήριων οπών που είναι ακόμη ορατές στο κρανίο του και οι οποίες μπορεί να του επέτρεπαν να ανιχνεύει τις αλλαγές στην πίεση του νερού, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ.

Με πληροφορίες από CNN, BBC. Φωτογραφία: Γραφική αναπαράσταση όπου ο πλειόσαυρος (αριστερά) με ανοιχτά σαγόνια, επιτίθεται σε έναν ιχθυόσαυρο στον ωκεανό

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back