ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Κλιμακώνεται η ένταση με τη Σερβία. Νεκρός αστυνομικός (upd)

Εικόνα του άρθρου Κόσοβο: Κλιμακώνεται η ένταση με τη Σερβία. Νεκρός αστυνομικός (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2023, 22:15
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας αστυνομικός του Κοσσυφοπεδίου και τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν μετά την εισβολή περίπου 30 δραστών σε ένα χωριό πριν οχυρωθούν σε ένα μοναστήρι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι κάλεσε τους ενόπλους στο χωριό Μπάνισκα, κοντά στα σερβικά σύνορα να παραδοθούν και κατηγόρησε τους «εγκληματίες που υποστηρίζονται από τη Σερβία».

Η ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο δηλώνει ότι διαθέτει στρατεύματα στην περιοχή και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί αν χρειαστεί.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε την Κυριακή ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε σε μια επίθεση που κατηγόρησε για υποστήριξη από τη γειτονική Σερβία, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο πρώην εχθρών του πολέμου σε μια ευαίσθητη στιγμή του διαλόγου τους για την εξομάλυνση των σχέσεων, με την διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι «μασκοφόροι επαγγελματίες οπλισμένοι με βαριά όπλα» άνοιξαν πυρ εναντίον περιπόλου της αστυνομίας στο χωριό Μπάνισκα, στον δήμο Λεποσάβιτς, 55 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Πρίστινα στις 01:00 ώρα Ελλάδας.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι δύο φορτηγά χωρίς πινακίδες έκλεισαν μια γέφυρα στην είσοδο του χωριού. Τρεις μονάδες της αστυνομίας στάλθηκαν για να την ξεμπλοκάρουν, αλλά δέχθηκαν πυρά από διάφορες θέσεις με διάφορα όπλα, συμπεριλαμβανομένων χειροβομβίδων και βομβών.

Η αστυνομία κατάφερε να απωθήσει την επίθεση και να μεταφέρει δύο τραυματισμένους αστυνομικούς στο νοσοκομείο της νότιας Μιτρόβιτσα. Ένας από αυτούς ήταν νεκρός κατά την άφιξη, δήλωσαν οι γιατροί. Η κατάσταση του άλλου δεν απειλεί τη ζωή του.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανέφερε στο Facebook ότι ένας από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκε.

Περισσότερες από 12 ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, η αστυνομία αναφέρει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών και οι τοπικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, συμπεριλαμβανομένων δύο συνοριακών διαβάσεων με τη Σερβία.

Ο ναός του σερβικού ορθόδοξου μοναστηριού στην Μπάνισκα είναι επί του παρόντος κλειδωμένος. Μια ομάδα προσκυνητών από την πόλη Νόβι Σαντ, στη βόρεια Σερβία, βρίσκεται μέσα, μαζί με έναν ηγούμενο, τον αιδεσιμότατο Ντανίλο.

Σε ανακοίνωσή της, η Επισκοπή Κοσσυφοπεδίου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - η οποία εποπτεύει τα μοναστήρια στην πρώην σερβική επαρχία - ανέφερε ότι μια ομάδα μασκοφόρων ανδρών με τεθωρακισμένο όχημα εισέβαλε στο μοναστήρι, σπάζοντας την κλειδωμένη πύλη.

«Ένοπλοι, μασκοφόροι άνδρες κινούνται στην αυλή και ακούγονται περιστασιακά πυροβολισμοί», ανέφερε η επισκοπή.


Αντιπαράθεση

Η Σερβία και η πρώην επαρχία της, το Κοσσυφοπέδιο, βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες. Ο πόλεμός τους το 1998-99 άφησε πίσω του περισσότερους από 10.000 νεκρούς, κυρίως Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008, αλλά το Βελιγράδι αρνήθηκε να αναγνωρίσει την κίνηση αυτή.

Το μεγαλύτερο μέρος της σερβικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου ζει σε τέσσερις δήμους γύρω από τη Μιτρόβιτσα, στο βορρά.

Δημοσιεύματα στα σερβικά μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου ανέφεραν ότι οι κάτοικοι της Μπάνισκα ξύπνησαν από πυροβολισμούς και εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε «την αποτρόπαια επίθεση ένοπλης συμμορίας εναντίον αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου» και ζήτησε «να εξακριβωθούν όλα τα γεγονότα σχετικά με την επίθεση. Οι υπεύθυνοι δράστες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη».

Σε ανακοίνωσή του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα καταδίκασε «έντονα» τις ενορχηστρωμένες, βίαιες επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι «η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έχει πλήρη και νόμιμη ευθύνη για την επιβολή του κράτους δικαίου σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Σερβίας Βλαντιμίρ Όρλιτς δήλωσε ότι ο Κούρτι «έσπευσε να κατηγορήσει τους Σέρβους», προσθέτοντας ότι ο Κούρτι ήταν αυτός που ήθελε μια «κλιμάκωση».

Mε πληροφορίες από AP. Φωτογραφία: Στιγμιότυπο οθόνης/TRT World

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back