ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Κοσμητεία Πολυτεχνικής: «Πολιτεία και τακτικισμοί» ακυρώνουν τους Μηχανολόγους

Εικόνα του άρθρου Κοσμητεία Πολυτεχνικής: «Πολιτεία και τακτικισμοί» ακυρώνουν τους Μηχανολόγους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2023, 14:55
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Κάποτε, το Πολυτεχνείο Ιωαννίνων ήταν στόχος αιχμής για το ίδρυμα. Παραμένει μεν, αλλά όχι και για το Υπουργείο Παιδείας που περιστέλλει όλο και περισσότερο τον στόχο, αλλά και τον δημόσιο εκπαιδευτικό χώρο γενικότερα.

Η ακύρωση της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Ιωαννίνων, με απόφαση του νυν υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, προκάλεσε την αντίδραση της πρυτανείας και του συμβουλίου διοίκησης, αλλά και της κοσμητείας του Πολυτεχνείου, καθώς και της προσωρινής συνέλευσης του καταργημένου, πλέον, τμήματος.

Η ανακοίνωση είναι σαφώς πιο αιχμηρή από αυτή της διοίκησης του ιδρύματος, καθώς αναφέρει δύο σημεία, επι λέξη:

«Δυστυχώς, το όραμα για μια ολοκληρωμένη Πολυτεχνική Σχολή, που θα αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν το συμμερίζονται όλοι.

Δεν το συμμερίζεται η ίδια η Πολιτεία, με την κατάφωρα άδικη απόφασή της για κατάργηση του ΤΜΜ, η οποία επήλθε χωρίς καμία αιτιολόγηση και διαβούλευση.

Δεν το συμμερίζονται κάποιοι εντός και εκτός των «τειχών», που με τον κοντόφθαλμο τακτικισμό τους προσπάθησαν ή προσπαθούν να διαφυλάξουν τα δικά τους μικρά ή μεγάλα συμφέροντα».

Ο τακτικισμός δεν είναι κάτι ξένο στην ακαδημαϊκή κοινότητα-συμπεριλαμβανομένης των Ιωαννίνων- με αποφάσεις που καθορίστηκαν πολλές φορές, όχι από αυστηρά ακαδημαϊκούς παράγοντες.

Η κοσμητεία αναφέρει ότι το αίτημα για το πολυτεχνείο ούτε καινούργιο είναι, ούτε καν οι πολυτεχνικές σχολές των Ιωαννίνων είναι νέες και ούτε φυσικά η σχολή των Μηχανολόγων Μηχανικών ήταν αποτέλεσμα συγχώνευσης με κάποιο τμήμα του πρώην ΤΕΙ.

Υπερασπίζεται δε τον προγραμματισμό και την προετοιμασία και τονίζει ότι «η διεύρυνση και ενίσχυση μίας Πολυτεχνικής Σχολής αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση κάθε σύγχρονης περιφερειακής και εθνικής στρατηγικής με έμφαση στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Τέλος, η κσομητεία δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει την προσπάθεια για τη λειτουργία του τμήματος και ότι «βασικό μας μέλημα είναι να μην στερηθεί το Ίδρυμά μας το μέλλον που του αρμόζει, στη νέα, δύσκολη πραγματικότητα που έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back