Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κόνιτσα: Ένα μουσείο για τις γυναίκες της Πίνδου (κι όχι μόνο)

Εικόνα του άρθρου Κόνιτσα: Ένα μουσείο για τις γυναίκες της Πίνδου (κι όχι μόνο)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2020, 13:04
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στη δημιουργία ιστορικού-στρατιωτικού μουσείου με ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά των γυναικών της Πίνδου κατά το έπος του ’40 προτίθεται να προχωρήσει ο Δήμος Κόνιτσας, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού (Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού).

Οι θεματικές ενότητες θα  αναφέρονται στη μάχη της Πίνδου 1940-41, στις Γυναίκες της Πίνδου, στη μάχη της Μολυβδοσκέπαστης (22 Νοεμβρίου 1940), στη μάχη του Τεπελενίου, στη μάχη του υψώματος 731, στην ομηρεία στην Ιταλία 1942-1943 και στον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Για το μουσείο, ο Δήμος Κόνιτσας θα διαθέσει ένα διώροφο κτήριο κοντά στο κέντρο της πόλης και δίπλα στην επισκέψιμη πατρική οικία του Οσίου Παϊσίου, επιφάνειας 480 τ.μ. Τη μουσειολογική μελέτη έχει αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το κόστος της οποίας έχει καλυφθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της μουσειακής αυτής προσπάθειας, ο Δήμος Κόνιτσας απευθύνει δημόσια πρόσκληση σε κάθε πολίτη να έρθει σε επαφή μαζί του αν διαθέτει σχετικό αρχειακό-κειμηλιακό υλικό (στολές στρατιωτικές και γυναικών της Πίνδου, στολές στρατιωτών, στολές εθελοντριών νοσηλευτριών,  πηλίκια, κράνη, όπλα και πυρομαχικά είτε του Ελληνικού είτε του Ιταλικού στρατού, κασέλες πυρομαχικών, παγούρια, καραβάνες, υφάσματα από αλεξίπτωτα, παράσημα, γράμματα στρατιωτών ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό και οτιδήποτε άλλο). Επιπλέον, όπως σημειώνεται, οποιαδήποτε προφορική μαρτυρία για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο αποτελεί ζωντανή ιστορική πηγή για το Μουσείο.

Το σχετικό υλικό μπορεί να παραδοθεί στον Δήμο με επίσημο έγγραφο υπό μορφή χρησιδανείου ή δωρεάς ή σε ψηφιακή μορφή.

Στο κάθε αντικείμενο που θα εκτεθεί στο Μουσείο, θα αναγράφεται το όνομα του δωρητή και ο τόπος καταγωγής  του.

«Η βοήθειά σας θα είναι πολύτιμη για το Δήμο μας και η προσφορά στον τόπο μας ανεκτίμητη, κατάθεση τιμής και ευγνωμοσύνης για όσους αγωνίστηκαν  και θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας. Σαφώς, είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση…» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2655360349, 2655360326 (Γιάννα Νίκου).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back