ΗΠΕΙΡΟΣ

Το Κομμένο Άρτας δεν ξεχνά…

Εικόνα του άρθρου Το Κομμένο Άρτας δεν ξεχνά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2023, 14:04
ΗΠΕΙΡΟΣ

To Κομμένο Άρτας δεν ξεχνά. Δεν ξεχνά τα 317 θύματα της γερμανικής ναζιστικής Βέρμαχτ στις 16 Αυγούστου του 1943.

Ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου, ο Μορφωτικός Σύλλογος και ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος Κομμένου, με την αιγίδα του Δήμου Νικ. Σκουφά, διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις μνήμης.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 21:00, στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέματα ιστορίας και κοινωνίας του Κομμένου από τη δήμαρχο Ροζίνα Βαβέτση.

Στις 10 Αυγούστου, στην πλατεία του Κομμένου, θα γίνει δημοτική βραδιά με την κομπανία Διαλεχτής-Λαμπάκη. Θα ακολουθήσει στις 11 Αυγούστου συναυλία ελληνικής και λαϊκής έντεχνης μουσικής με τον συνθέτη Σταμάτη Χατζηευσταθίου και το μουσικό σχήμα του.

Στις 13 Αυγούστου τοπικά μουσικά σχήματα θα παρουσιάσουν στην πλατεία του χωριού κομμάτια σύγχρονης μουσικής από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Τον Δεκαπενταύγουστο, στις 21:00, θα παρουσιαστεί στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου το νέο βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου με τον τίτλο «Από ήλιο και στάχτη». Πρόκειται για μυθιστόρημα με χώρο δράσης τη Δρέσδη της Γερμανίας και το Κομμένο.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Κλεοπάτρα Βασιλείου, διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, ενώ η Κωνσταντινιά Δήμου, ηθοποιός και υπεύθυνη των εκδόσεων «Ιάκνις», θα αποδώσει κείμενα του βιβλίου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η δήμαρχος κα Βαβέτση, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) Ηλίας Λάμπρης και εκπρόσωποι φορέων.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 16 Αυγούστου με το επίσημο μνημόσυνο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στις 10.30 θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου το μνημόσυνο των 317 σφαγιασθέντων. Θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων, χαιρετισμός της δημάρχου και ομιλία για το χρονικό της σφαγής από τον Ιωάννη Ταγκαλέγκα, δήμαρχο Λεβαδέων. Η εκδήλωση θα κλείσει με το προσκλητήριο νεκρών και την κατάθεση στεφάνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back