ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Κοινό των Ηπειρωτών»: «Τα απορρίμματα στους Δήμους»

Εικόνα του άρθρου «Κοινό των Ηπειρωτών»: «Τα απορρίμματα στους Δήμους»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2019, 18:35
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τον δημόσιο διάλογο για τη διαχείριση των απορριμμάτων επιχειρεί να ανοίξει η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας με τη διοργάνωση μιας ημερίδας με τίτλο «Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των απορριμμάτων-η εξέλιξη του ζητήματος στην Ήπειρο» το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 10:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία.

Σε πολιτικό επίπεδο, η παράταξη ξεκαθάρισε ότι γι αυτήν αποτελεί μείζον ζήτημα η διαχείριση των απορριμμάτων να περάσει στους πραγματικούς… δικαιούχους, στους Δήμους και όχι στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου επί της ουσίας (με εξαίρεση την αποκομιδή των απορριμμάτων) ανήκει σήμερα. Ο κ. Ζάψας δεσμεύτηκε για στήριξη του ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων –τα μέλη του οποίου είναι οι Δήμοι, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν όπως πρέπει.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη διαχείριση των απορριμμάτων: Ανακύκλωση σε μικρό ποσοστό και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, όπου, όπως είπε, προς το παρόν πηγαίνουν τα απορρίμματα του Δήμου Ιωαννιτών, ασυμπίεστα απουσία σταθμού μεταφόρτωσης, και κάποια συμπιεσμένα απορρίμματα του Δήμου Πρέβεζας. Σε αυτό το σημείο, επισήμανε τη μη ολοκλήρωση των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων και τη μη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

Πιο συγκεκριμένα, για την υλοποίηση της πολιτικής απόφασης περί στήριξης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ο κ. Ζάψας μίλησε για επιτάχυνση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, για ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, για συνδρομή στην εφαρμογή των τοπικών σχεδίων και στην τιμολογιακή πολιτική που θα ισχύσει βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης από 1ης Ιανουαρίου του 2020 κ.ά. «Εμείς θα εξασφαλίσουμε για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση τα χρηματοδοτικά μέσα που απαιτούνται για να μπορέσει αυτή να υλοποιήσει το νέο σύστημα διαχείρισης» τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης.

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Γιωτάκης, ο οποίος μαζί με τον υποψήφιο σύμβουλο Άρη Σπέγγο έχουν την ευθύνη διοργάνωσης της ημερίδας, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι όχι να οργανώσουμε εμείς ως νέα περιφερειακή αρχή τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά να βοηθήσουμε ώστε οι ίδιοι οι δήμοι, που είναι κατεξοχήν αρμόδιοι, να την οργανώσουν».

Ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών Βαγγέλης Καπετάνιος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back