ΕΚΛΟΓΕΣ

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» στο Πανεπιστήμιο

Εικόνα του άρθρου Το «Κοινό των Ηπειρωτών» στο Πανεπιστήμιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2023, 16:42
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τις βασικές θέσεις του «Κοινού των Ηπειρωτών» για τον ρόλο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της Περιφέρειας Ηπείρου ανέπτυξε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Στέφος στη συνάντηση που είχε χτες με την πρύτανη Άννα Μπατιστάτου.

Μαζί με τον κ. Στέφο, ήταν υποψήφιοι Φωτεινή Καραμήτσου, Νίκος Μάνθος, Χρήστος Μαντάς και Λάμπρος Φλιτούρης. Παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρύτανης Ιωάννης Λεονάρδος και ο πρώην πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Καταρχάς, σύμφωνα με ανακοίνωση, τα βασικά ζητήματα που έθεσαν ο επικεφαλής και οι υποψήφιοι αφορούσαν την υποστελέχωση του Πανεπιστημίου σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και τα συνεπακόλουθα προβλήματα στη λειτουργία του Ιδρύματος, τις συνέπειες που έχει η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για το μέλλον τμημάτων του Πανεπιστημίου, την αποδυνάμωση κυρίως των άλλων τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου από ένα νεανικό και δυναμικό πληθυσμό  και την αδυναμία πρόσβασης στα ΑΕΙ νέων ανθρώπων που ζουν σε μια από τις ασθενέστερες οικονομικά περιφέρειες της Ευρώπης. 

Συζητήθηκαν επιπλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές/τριες αναφορικά με τη φοιτητική στέγαση, το θέμα της δυνατότητας θέσπισης διδάκτρων σε μεταπτυχιακά προγράμματα, την πιθανότητα πολλοί φοιτητές/τριες να αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, καθώς και το ζήτημα της διασύνδεσης της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας μέσα από συνέργειες και με την ουσιαστική αξιοποίηση/ανασυγκρότηση του Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι εκπρόσωποι του «Κ.τ.Η» παρουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα ζητήματα και επιζήτησαν την συνέχιση του δημιουργικού διαλόγου με το Πανεπιστήμιο και μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι πρυτανικές αρχές από την πλευρά τους εξέφρασαν τις ανησυχίες της ακαδημαϊκής κοινότητας τόσο για τα ζητήματα βιωσιμότητας τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών όσο και για την επίλυση των προβλημάτων του φοιτητικού πληθυσμού. Η κα Μπατιστάτου περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της διοίκησης του Πανεπιστημίου για την εξεύρεση λύσεων σε μια σειρά θεμάτων  αλλά και τη συμφωνία της  για την αναγκαιότητα επανασχεδιασμού των προτεραιοτήτων του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών», όπως σημειώνεται, πιστεύει ότι οι περιφέρειες της χώρας έχουν αφενός την υποχρέωση να διεκδικήσουν δυναμικά την οικονομική στήριξη του Πανεπιστημίου από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και αφετέρου τη δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης κοινών προγραμμάτων που θα ενισχύουν τη φοιτητική μέριμνα και την επιστημονική έρευνα. Βασικός στόχος της παράταξης, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Περιφέρειας και Πανεπιστημίου με αναδιάταξη των προτεραιοτήτων της έρευνας, με όρους διαφάνειας, εξωστρέφειας και αναπτυξιακής προοπτικής.

«Για το ‘Κοινό των Ηπειρωτών’ δεν νοείται ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου χωρίς την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» υπογραμμίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back