Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

ΚΙΣ καλεί Θ. Πλεύρη…

Εικόνα του άρθρου ΚΙΣ καλεί Θ. Πλεύρη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/09/2021, 16:28
ΕΛΛΑΔΑ

Ο ορισμός του Θάνου Πλεύρη στη θέση του υπουργού Υγείας, που μετακινεί ακόμα ακροδεξιότερα την κυβέρνηση, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις.

Μια από αυτές, ανήκει στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, το οποίο υπενθυμίζει την εξής αγόρευση του κ. Πλεύρη, από το 2009:

«…..Και θα σας πω σε θέματα που σας έχουν προβληματίσει: Σας προβλημάτισε η αναφορά για το Άουσβιτς. Που λέει ότι «να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς». Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Ότι ο κατηγορούμενος εκεί πέρα εννοεί: «Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς, γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Άουσβιτς». Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι ‘θέλω να εξοντώσω κάποιον;’».

Το ΚΙΣ καλεί τον κ. Πλεύρη να ζητήσει συγγνώμη από τον εβραϊκό λαό για την αναφορά του αυτή και να καταδικάσει σαφώς τη μισαλλοδοξία, τον αντισημιτισμό και τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, «ευθυγραμμιζόμενος με τις διακηρυγμένες θέσεις του έλληνα πρωθυπουργού».

Επίσης, εκφράζει την ελπίδα του, ότι «ο νέος υπουργός θα αντιμετωπίσει όλους τους πολίτες της χώρας ισότιμα, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκεύματος».

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και παλιότερα, με την περίπτωση του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έσπευσε να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη δημόσια.


Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Πλεύρης ζήτησε συγγνώμη για τις κατά καιρούς δηλώσεις του και διαχώρισε την πολιτική του θέση, από τον πατέρα του, ο οποίος είναι ένας από τους πιο γνωστούς ακροδεξιούς στην Ελλάδα, αρνητής του Ολοκαυτώματος:

"Ο σεβασμός μου στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων είναι απόλυτος και είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή αντισημιτισμού. Το έχω δείξει με πολλές δημόσιες τοποθετήσεις μου με τρόπου που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Οι ενστάσεις του ΚΙΣ στο πρόσωπό μου λόγω της αγόρευσής μου ως δικηγόρου υπεράσπισης του πατέρα μου, με το οποίο διαφωνώ πλήρως είναι κατανοητές. Ουδέποτε, πάντως, θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζητώ συγνώμη εάν το έπραξα. Είμαι βέβαιος ότι με τη δράση μου ως υπουργός Υγείας θα άρω και την παραμικρή επιφύλαξη σε όσους αμφισβητούν τον σεβασμό μου στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και θα διαπιστώσουν όσι σε καμία περίπτωση δεν διέπομαι από αντισημιτικά αισθήματα".

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back