dodoni back
ΒΟΥΛΗ

«Κίνημα Δημοκρατίας» το νέο κόμμα Κασσελάκη

Εικόνα του άρθρου «Κίνημα Δημοκρατίας» το νέο κόμμα Κασσελάκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2024, 09:19
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

To νέο του κόμμα, υπό τον τίτλο «Κίνημα Δημοκρατίας», παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης, πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην παρουσίαση στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» ήταν παρόντες και οι εκπρόσωποι του κόμματος στο κοινοβούλιο: Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώτα Πούλου, Ραλλία Χρηστίδου. Προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον δεν είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Κασσελάκης τοποθέτησε το κόμμα στη «σύγχρονη Κεντροαριστερά», αλλά δήλωσε ταυτόχρονα «πατριωτικό κόμμα χωρίς καμία ενοχή».

Ανέτρεξε σε ιστορικά γεγονότα όπως η επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη, το βενιζελικό κίνημα, οι αγωνιστές της εξορίας, ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Μανώλης Γλέζος, ο αντιδικτατορικός αγώνας, η γενιά του Πολυτεχνείου, το πρώτο κοινωνικό κράτος και η εθνική συμφιλίωση το 1981, το πρώτο μαζικό αίτημα για αριστερή κυβέρνηση το 2015 ως «τη δική μας συλλογική μνήμη» και πρόσθεσε ακόμα:

«Η υπεροψία μια σκεπτόμενης ελίτ απέναντι σε δήθεν αδαείς ψηφοφόρους δεν έχει θέση στο δικό μας κόμμα».

Επίσης, χρησιμοποίησε το τρέχον δημοφιλές αφήγημα της εξουσίας, για «σύγχρονο ευέλικτο, έξυπνο κράτος που παρεμβαίνει όταν υπάρχει ανάγκη και λύνει προβλήματα, που ξέρει πώς να αξιοποιεί τους πόρους για να παράγει υπεραξία, που ξέρει πότε και πώς να παρεμβαίνει και πότε να αποστασιοποιείται».

Τάχθηκε υπέρ της «έντιμης συμφωνίας διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας όπως ισχύει στα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη» και της εξυγίανσης της αστυνομίας.

Είπε ακόμα ότι στόχος του είναι «εξάλειψη της φτώχειας με δουλειά για όλους» ότι «κάθε πολίτης θα πληρώνει ανάλογα με τις δυνάμεις του βάσει συστήματος με δεκαετή διάρκεια».

Δήλωσε υπέρ της ΕΕ και δη μιας προοδευτικής Ευρώπης, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ευρωπαϊκής συνεργασίας, «πιστεύουμε στην στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, στην ανάγκη ενεργειακής και αμυντικής απεξάρτησης από τρίτους».

Μίλησε για τους στόχους της κλιματικής δικαιοσύνης-ενεργειακής δημοκρατίας, προϋπόθεση για τα οποία είναι η διαδικασία της πράσινης μετάβασης να λειτουργεί συνδυαστικά με τη μείωση των ανισοτήτων.

Ανέπτυξε, τέλος, και τις αρχές του «προσβάσιμου πολιτισμού» και της ψηφιακής δημοκρατίας.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3