ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κίνα: Μπαταρία κρατά 50 χρόνια χωρίς επαναφόρτιση

Εικόνα του άρθρου Κίνα: Μπαταρία κρατά 50 χρόνια χωρίς επαναφόρτιση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2024, 10:48
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Mια κινεζική εταιρεία ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι ανέπτυξε μια νέα μπαταρία που θα μπορούσε να παράγει ενέργεια για 50 χρόνια.

Η πυρηνική μπαταρία, που κυκλοφόρησε από την Beijing Betavolt New Energy Technology Co Ltd, χρησιμοποιεί νικέλιο-63, ένα είδος πυρηνικού ισοτόπου, τεχνολογία διάσπασης και ημιαγωγούς από διαμάντι για τη σμίκρυνση, την αρθρωτή διαμόρφωση και τη μείωση του κόστους των μπαταριών ατομικής ενέργειας, ανέφερε η Science and Technology Daily.

Το πρώτο προϊόν της εταιρείας, η μπαταρία BV100, έχει ισχύ 100 μικροβάτ, τάση τριών βολτ και μέγεθος μικρότερο από ένα νόμισμα.

Η ανατομία της πυρηνικής μπαραρίας


Οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας, γνωστές και ως μπαταρίες πυρηνικών ή ραδιενεργών ισοτόπων, λειτουργούν μετατρέποντας την ενέργεια που απελευθερώνεται από τη διάσπαση των πυρηνικών ισοτόπων σε ηλεκτρική ενέργεια. Η ενεργειακή πυκνότητα των πυρηνικών μπαταριών είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των τριμερών μπαταριών λιθίου. Δεν πιάνουν φωτιά ούτε εκρήγνυνται ακόμη και όταν τρυπηθούν ή πυροβοληθούν. Μπορούν να λειτουργούν κανονικά σε εύρος θερμοκρασιών από -60 C έως 120 C.

Οι επιστήμονες στη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να αναπτύξουν την τεχνολογία για χρήση σε διαστημόπλοια, υποβρύχια συστήματα και απομακρυσμένους επιστημονικούς σταθμούς, ωστόσο οι θερμοπυρηνικές μπαταρίες ήταν δαπανηρές και ογκώδεις.

Η προσπάθεια για τη σμίκρυνση και την εμπορική αξιοποίηση των πυρηνικών μπαταριών αναλήφθηκε στο πλαίσιο του 14ου πενταετούς σχεδίου της Κίνας που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μεταξύ 2021 και 2025, ενώ ερευνητικά ιδρύματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εργάζονται επίσης για την ανάπτυξή τους.

Ο Zhang Wei, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι ο νέος τύπος πυρηνικής μπαταρίας μπορεί να επιτύχει σταθερή παραγωγή ενέργειας για 50 χρόνια χωρίς επαναφόρτιση ή συντήρηση. Δεν παράγει εξωτερική ακτινοβολία. Μόλις παραχθεί μαζικά και εισαχθεί στην αγορά, θα καλύψει τις ανάγκες παροχής ενέργειας μακράς διάρκειας της αεροδιαστημικής, των συσκευών τεχνητής νοημοσύνης, του ιατρικού εξοπλισμού, των μικροηλεκτρομηχανικών συστημάτων, των αισθητήρων, των μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των μικρορομπότ. 

Εάν η ισχύς εξόδου είναι επαρκής, τα κινητά τηλέφωνα που είναι εξοπλισμένα με πυρηνικές μπαταρίες δεν θα χρειάζονται πλέον επαναφόρτιση και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν θα χρειάζεται να επιστρέφουν για επαναφόρτιση.

 


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back