Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Κέρδισαν οι «Βίκινγκς»

Εικόνα του άρθρου Κέρδισαν οι «Βίκινγκς»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2020, 11:44
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο νόμος του «ισχυρού βορρά» επικράτησε και πάλι και μετά από 4 μέρες σκληρών και ολονύχτιων διαπραγματεύσεων, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι επιχορηγήσεις θα είναι τελικά 390 δισεκατ. ευρώ αντί για τα 500 που πρότειναν αρχικά η Γερμανία και η Γαλλία, χωρίς πάντως να στηρίξουν θαλερά την πρότασή τους, ειδικά ο γάλλος πρωθυπουργός Μακρόν. Παρά τους πανηγυρισμούς του περί «ιστορικής μέρας για την Ευρώπη», ο Μακρόν ουσιαστικά υποχώρησε μπροστά σε Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, ενώ η Μέρκελ τήρησε παθητική στάση.

Το σχέδιο ανάκαμψης είναι ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και ο πραγματικός νικητής είναι ο συντηρητικός Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τα διαθέσιμα ποσά, κερδίζοντας κατά κράτος, τόσο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κομισιόν Σαρλ Μισέλ, όσο και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν.

Το ποσό που θα χορηγηθεί τελικά, υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές. Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει τη συρρίκνωση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης σε διαρθρωτικά ταμεία του προϋπολογισμού. Επίσης, χρήματα θα πάρουν και η Ουγγαρία με την Πολωνία, με «αναλογικό τρόπο» και με «ειδική πλειοψηφία» από το συμβούλιο, λόγω της δικλείδας για το κράτος δικαίου, ελέω των ακροδεξιών και υπερσυντηρητικών κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Προβλέπονται επίσης: 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την Τσεχία, 500 εκατομμύρια ευρώ για τη Γερμανία, 300 εκατομμύρια ευρώ για τη Σλοβενία, 200 εκατομμύρια ευρώ για το Βέλγιο και 100 εκατομμύρια ευρώ για την Κύπρο. Οι βόρειες, αραιοκατοικημένες περιοχές της Φινλανδίας θα λάβουν επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πανηγυρικός ήταν και ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα 70 δις που θα πάρει η Ελλάδα. Μάλιστα, τόνισε ότι «ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία».

Πρόσθεσε δε ότι «ο επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. Κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δισ. σε δάνεια, για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες. Πρέπει να πω ,επίσης, ότι τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται τελικά με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά θα έχουμε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back