Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κεντρική πλατεία: Το στοίχημα της επόμενης μέρας

Εικόνα του άρθρου Κεντρική πλατεία: Το στοίχημα της επόμενης μέρας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2023, 00:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και 15 χρόνια, η κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έγινε πεδίο συζήτησης και πολιτικών αντιπαραθέσεων, ακόμα και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της «προόδου» της πόλης, όπως αυτή εννοούνταν κάθε φορά στις συνθήκες που διαμορφώνονταν. Εκ των πραγμάτων, λόγω της θέσης της και της δυναμικής της, όπως αυτή μετασχηματίστηκε μέσα σε έναν αιώνα, αποτελεί ένα τοπόσημο.

Η κεντρική πλατεία, με το υπόγειο πάρκινγκ, έχει να κερδίσει πια ένα νέο στοίχημα: Να ξαναγίνει ένας τόπος συνάθροισης, συνάντησης, παραγωγής κοινωνικού διαλόγου, και να κάνει τη μετάβαση από έναν χώρο απλής τοποθέτησης… εκδηλώσεων, να γίνει λειτουργική ή έστω πιο λειτουργική και να αποκτήσει έναν ενιαίο χαρακτήρα.

Πριν από δύο μήνες, ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας. Η αναγκαιότητα της ανάπλασης, όπως αυτή είχε προκύψει μετά από πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, είχε αμφισβητηθεί πολύ από τη νυν δημοτική αρχή, η οποία τελικά έκανε πίσω. Μετά από μια «επικαιροποίηση» της μελέτης, το έργο αυτό εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με έναν υψηλό προϋπολογισμό 5,2 εκατ. ευρώ (λόγω και της προσθήκης στη μελέτη της σύνδεσης της πλατείας με το πάρκο Κ. Μπέγκα). Τον Δεκέμβριο του 2022 υπογράφηκε η σύμβαση με την εταιρία «Τρίπυλος ΑΤΕΒΕ» με ποσό προσφοράς 3,6 εκατ. ευρώ.

Η κεντρική πλατεία έχει «αποκλειστεί» πια από την υπόλοιπη πόλη. Η περίφραξη έχει τοποθετηθεί και τα συνεργεία εργάζονται για την αποξήλωση του πλακόστρωτου.

Ποιο θα είναι το νέο «πρόσωπο» της πλατείας; Ποιες αλλαγές θα γίνουν; Τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες; Ο «Τύπος Ιωαννίνων» καταγράφει τις βασικές παρεμβάσεις που θα γίνουν. Όσο για το κρίσιμο ερώτημα, αν η νέα αυτή πλατεία θα καταφέρει να γίνει ένα με την πόλη, θα απαντηθεί από τους ίδιους τους πολίτες, όταν το έργο ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο.

Τα βασικά στοιχεία της ανάπλασης είναι: η αποκατάσταση της ενότητας του χώρου της πλατείας, η δημιουργία ορίων, ο συσχετισμός της πλατείας με τον χώρο της «Όασης» και η σύνδεση της πλατείας με το πάρκο Κ. Μπέγκα. Οι μελετητές της ανάπλασης, που είχαν κερδίσει και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, είναι οι Γιαννιώτες Παύλος Βλαστός και Τζωρτζίνα Παπαγεωργίου.


Όπως προκύπτει λοιπόν από τη μελέτη εφαρμογής του έργου, ας δούμε τα καίρια σημεία της ανάπλασης:

Η ενοποίηση

Με την ανάπλαση επιχειρείται καταρχάς η ενοποίηση της πλατείας με το μεγάλο πεζοδρόμιο μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου. Προς την κατεύθυνση αυτή θα τοποθετηθεί γκρι κυβόλιθος, ακόμα και στο τμήμα της λεωφόρου Δωδώνης που περνάει ανάμεσα από τον χώρο της Περιφέρειας και την πλατεία. Η μελέτη στοχεύει στο να μετατραπεί το οδικό αυτό τμήμα σε μέρος του ενιαίου χώρου της πλατείας.

Προβλέπεται ανύψωση της στάθμης του δρόμου, τροποποίηση της νησίδας και των κρασπέδων (ανακατασκευή τους στο μικρότερο επιτρεπτό ύψος, των 7 εκ.), επίστρωση της νησίδας με κυβόλιθο και απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης (και των κρατικών αυτοκινήτων) και στις δύο πλευρές του δρόμου. Μάλιστα, θα μειωθεί το πλάτος του οδοστρώματος και στις δύο κατευθύνσεις στα 6,5 μ.

Επί της πλατείας, όπως αναφέρθηκε, θα υπάρχει γκρι κυβόλιθος. Με εξαίρεση στο κομμάτι που συνδέει την πλατεία με τον χώρο της Όασης, του διατηρητέου κτιρίου του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, από όπου θα απομακρυνθούν τα παρτέρια.

Η μεταλλική στοά

Βασικό νέο στοιχείο της νέας πλατείας θα είναι η κατασκευή μιας μεταλλικής στοάς, στη νοτιοανατολική πλευρά, όπου θα τοποθετηθεί και ένα ξύλινο καθιστικό. Η στοά αυτή θα καταλαμβάνει τον χώρο του σημερινού μεταλλικού στεγάστρου - εισόδου του υπόγειου χώρου στάθμευσης. Μέσω αυτής, θα υπάρχει κίνηση προς τη σημερινή πεζογέφυρα και εντέλει στο πάρκο Κ. Μπέγκα.

Η σύνδεση με το πάρκο Κ. Μπέγκα

Εκεί που καταλήγει η υπάρχουσα πεζογέφυρα (η οποία θα επεκταθεί για 7 μέτρα ακόμα μέσα στον χώρο του πάρκου) θα ανακατασκευαστεί η κάθοδος προς το πάρκο. Συγκεκριμένα, θα γίνουν τέσσερα τοιχία από μπετόν τα οποία θα λειτουργήσουν ως βάθρο στήριξης της γέφυρας, ως φρεάτιο για ασανσέρ –για χρήση από ΑμεΑ- και ως βάση για τα νέα σκαλοπάτια. Στο «τέρμα» της όλης κατασκευής, θα σχηματιστεί χώρος παρατήρησης και καθιστικού.

Κι άλλα σκαλοπάτια

Στην πίσω πλευρά της Όασης, θα κατασκευαστεί κλιμακοστάσιο, με το σκεπτικό ότι θα αποτελέσει μια νέα πρόσβαση στην πλατεία από την περιοχή της Καλούτσιανης. Το κλιμακοστάσιο θα καταλήγει στη συμβολή των οδών Θεοδωρίδη, Τσιρογιάννη και Μπιζανίου.

Oι απολήξεις των κλιμακοστασίων

Οι απολήξεις των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ αποτελούν ένα αναφαίρετο κομμάτι και της νέας πλατείας. Θα αλλάξουν όμως. Όπως σημειώνεται στη μελέτη, θα μειωθεί το ύψος τους και θα αφήνονται να προεξέχουν μόνο οι απολήξεις των ανελκυστήρων. Η πλακόστρωση της πλατείας θα εισέλθει στο εσωτερικό τους.

Η φύτευση

Φύτευση θα υπάρχει σε δύο ζώνες. Μία στο κομμάτι προς το Δικαστικό Μέγαρο και μία στο όριο της πλατείας με την Όαση. Από τα δέντρα που υπάρχουν σήμερα κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο, θα επαναχρησιμοποιηθούν μόνο τα φυλλοβόλα πλην των μουριών. Οι μουριές έχουν απομακρυνθεί ήδη και έχουν μεταφυτευτεί σε άλλα σημεία της πόλης. Από τον χώρο μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου, θα απομακρυνθούν δύο δέντρα.

Τα δέντρα που θα φυτευτούν, θα είναι φυλλοβόλα.

Το σιντριβάνι

Το σημερινό σιντριβάνι, που σήμερα αφαιρεί ζωτικό χώρο από την πλατεία, θα ξηλωθεί.

Η μελέτη προβλέπει μια υδάτινη επιφάνεια, κυκλική με διάμετρο 12 μ., στο κέντρο της πλατείας. Θα κατασκευαστεί από λευκό μάρμαρο Ιωαννίνων, όπως και το ρείθρο της, ενώ θα φωτίζεται.

Επίσης, δίπλα στο κτίριο της Όασης, πριν τα νέα σκαλοπάτια, θα κατασκευαστεί λιτή μαρμάρινη κρήνη.

Τα καθιστικά

Πέραν του ξύλινου καθιστικού της μεταλλικής στοάς, θα υπάρχει ένα μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, διαστάσεων 4,20μ.x22μ.  στο νότιο άκρο της πλατείας. Στην περίμετρο του χώρου της πλατείας, θα κατασκευαστούν επίσης μαρμάρινοι πάγκοι και γύρω από αυτούς ατομικά μαρμάρινα καθίσματα.

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρντι
Τι; 1,5 χρόνο για να γίνει η ανάπλαση; (δηλ η ανάπλαση της ανάπλασης ....) Ανευ ουσίας όλα αυτά.. Και μαρμάρινα καθίσματα για να παγώνει ο ...... μας..
ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΛΤΕΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΠΑΣΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ.............. ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 2 ΑΛΛΑΓΕΣ !!!!!!!!! ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.............
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3