Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κεντρική πλατεία Ιωαννίνων… κι όλα τα ίδια μένουν

Εικόνα του άρθρου Κεντρική πλατεία Ιωαννίνων… κι όλα τα ίδια μένουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2024, 13:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το φθινόπωρο έρχεται, και η κατάσταση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων παραμένει η ίδια. Ένα εργοτάξιο που δεν κινείται, μια πλατεία που δεν προχωράει. Ένα έργο που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 και που ενάμιση χρόνο μετά, δεν είναι γνωστό πότε θα τελειώσει –έστω κατ’ εκτίμηση.

Την ερχόμενη Τετάρτη, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων καλείται να λογοδοτήσει για την (μη) πρόοδο των εργασιών. Κι αυτή τη φορά θα πρέπει να δώσει σαφή χρονοδιαγράμματα.

Κι αυτό επειδή πια υπάρχουν δύο καινούρια δεδομένα. Ένας τεχνικός σύμβουλος (ο μελετητής της ανάπλασης) και μια ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής.

Η μελέτη εφαρμογής αποτελούσε επί μήνες το μεγάλο «αγκάθι» για την εξέλιξη του έργου της ανάπλασης. Στις αρχές Ιουνίου, όμως, κι αυτό το κεφάλαιο έκλεισε, με την παραλαβή της σχετικής μελέτης από την ανάδοχο εταιρία. Η μελέτη αφορούσε τη διαστασιολόγηση των βάσεων των ιστών φωτισμού, των απολήξεων των κλιμακοστασίων του υπόγειου χώρου στάθμευσης και του μαρμάρινου κοίλου-υδάτινης επιφάνειας.

Αν και με την παραλαβή της μελέτης εφαρμογής, υπήρχε η προσδοκία επανέναρξης των εργασιών, αυτή δεν επαληθεύτηκε.

Το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν αρκετά υψηλός: 5,2 εκατ. ευρώ. Ένας προϋπολογισμός που προέκυψε μετά την «επικαιροποίηση της μελέτης» που έκανε η πρώην δημοτική αρχή και μέσω της οποίας προστέθηκαν νέες εργασίες –κυρίως η σύνδεση της πλατείας με το πάρκο Κ. Μπέγκα.

Η σύμβαση, κόστους 3,6 εκατ. ευρώ, με την ανάδοχο εταιρία (Τρίπυλος ΑΤΕΒΕ) υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ήταν ενάμισης χρόνος, μέχρι τον Ιούνιο του 2024...

Η εργοταξιακή κεντρική πλατεία τον Φεβρουάριο του 2024

ΣΧΟΛΙΑ
Σωτήρης
Ας ονομασθεί καλύτερα το... γεφύρι των Ιωαννίνων, να φέρουν και τίποτε μάγισσες και χαρτορίχτρες γιατί, άκρη δε βγάζουμε. Πάντως, η μελλοντική πλατεία θα είχε νόημα μόνο εάν την παρέκαμπταν δια της οδού Μπιζανίου που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Αυτό ήταν άλλωστε και το σκεπτικό όταν την είχαν κατασκευάσει. Γιατί λοιπόν δε το πράττουν;
Παλαιός
ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ, ΟΙ "ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ" ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΓΩΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΒΛΕΠΕ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΒΛΕΠΕ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ ΚΑΙ ΕΠΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ. ΓΙΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΘΗΡΙΩΔΗ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ SUV ΚΛΠ ΚΛΠ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3