Κειμήλια, αναμνήσεις και μικροί «θησαυροί»

Εικόνα του άρθρου Κειμήλια, αναμνήσεις και μικροί «θησαυροί»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/04/2023, 11:22

Πολλές φορές, ο παππούς και η γιαγιά αλλά και άλλοι κοντινοί ή μακρινότεροι πρόγονοί μας των οποίων ενδέχεται να μη γνωρίζουμε καν την ύπαρξη, έχουν στην κατοχή τους πολλά αντικείμενα μικρής ή μεγαλύτερης χρηματικής αξίας συνδεόμενα με την ιστορία και την εξέλιξη της οικογένειας.

Ακόμη και αν εμείς έχουμε την εντύπωση ότι μόνο η ακίνητη περιουσία είναι αυτή που έχει σημασία και πολύ συχνά βουτάμε στο “ανήθικο” κυνήγι της, η πραγματικότητα μπορεί να διαφέρει, αν αναλογιστούμε το πλήθος μικροαντικειμένων που φυλάσσουν οι ηλικιωμένοι. Ποια είναι όμως αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν τον οικογενειακό θησαυρό;


Vintage Ρούχα

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν αρχικά τα ρούχα καθημερινής χρήσης των παππούδων μας, που μπορεί να αποτελούν χαρακτηριστικά περασμένων δεκαετιών από εξαιρετικά πατρόν και καταπληκτικής ποιότητας υφάσματα και λεπτομέρειες. Η μόδα όπως ξέρουμε κάνει κύκλους, κι έτσι ακόμη και αν τα ρούχα αυτά δε συνάδουν με το προσωπικό σας στυλ μπορείτε σίγουρα να αποκομίσετε κάποιο αντίτιμο από αυτά.

Επιπλέον, μπορεί να ανακαλύψετε ενδύματα σημαντικά για την ιστορία της οικογενείας σας, όπως σημαντικά κοστούμια, σχολικές ποδιές, νυφικά, ή στρατιωτικές στολές.

Τέλος, και πάλι βασιζόμενοι στην αριστοκρατική ραπτική του παρελθόντος, αξία μπορεί να φέρουν και τα λευκά είδη, όπως μαξιλαροθήκες, κουρτίνες ή πετσετάκια με ή χωρίς κεντήματα και χειροποίητες κουβέρτες ή φλοκάτες.

Χρυσαφικά

Τα διαφόρων ειδών κοσμήματα που ανήκουν σε μια οικογένεια, έχουν σίγουρα έντονη ιστορική και συναισθηματική αξία, χωρίς να αποκλείεται και η χρηματική.

Τα δαχτυλίδια αρραβώνων αλλά και τα ρολόγια είναι τα πιο διαδεδομένα κοσμήματα που περνούν από γενιά σε γενιά.
Κρίνουμε απαραίτητη την εκτίμησή τους από κάποιον επαγγελματίας, για την εξακρίβωση του υλικού κατασκευής (πχ. Καθαρός χρυσός ή κράμα μετάλλων) αλλά και των λίθων που μπορεί να φέρει. Μετά από τις αναλύσεις πολύτιμων μετάλλων από τη Fasma Hellas, είστε ελεύθεροι να αποφασίσετε για το μέλλον τους, και αν τελικά η ασφαλής φύλαξή τους είναι κάτι που σας αφορά.


Αναμνηστικά

Όπως είπαμε, η περιήγηση στο σπίτι των ηλικιωμένων μπορεί να μετατραπεί σε ένα παιχνίδι ανακαλύψεως αντικών και θησαυρών.
Η φυσική ροπή των ηλικιωμένων προς τη νοσταλγία, σε συνδυασμό με την ανάγκη τους να κληροδοτήσουν ακέραιη την ιστορία της οικογένειας, οδηγεί στη διαφύλαξη πολλών (περιττών) στοιχείων.

Εκτός από παλιά άλμπουμ φωτογραφιών, και ασπρόμαυρα οικογενειακά πορτρέτα αρκετών πρωτύτερων γενεών, πιθανόν να σκοντάψετε σε κρυμμένους τίτλους ιδιοκτησίας, πιστοποιητικά γάμων και γεννήσεων, σχολικά απολυτήρια, ταξιδιωτικά καρτ-ποστάλ ή άλλα αναμνηστικά, ακόμη και επιστολές αλληλογραφίας. Αν και μάλλον η πλειοψηφία τους θα καταλήξει στα σκουπίδια ή σε κάποιο παλαιοπωλείο, σίγουρα αξίζει να επενδύσετε κάποιο χρόνο ταξιδεύοντας στο παρελθόν και τις ιστορίες που διηγείται.


Σερβίτσια

Μοναδικές συλλογές από εκλεκτή πορσελάνη ή κρύσταλλο, φυλασσόμενα για ειδικές περιστάσεις που έφθιναν με το χρόνο. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι χαραγμένα με αρχικά οικογενειακών ονομάτων ή σημαντικών ημερομηνιών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back