Μία από τις συλλογές που βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων είναι αυτή των νομισμάτων. Νομίσματα μεσαιωνικά, βυζαντινά, οθωμανικά, με τα παλιότερα να χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα. Οι νομισματικοί «θησαυροί» έχουν βρεθεί είτε κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας είτε τυχαία, κυρίως μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Με εξαίρεση τον αποκαλούμενο «θησαυρό της λίμνης».
Το καλοκαίρι του 1965, σε ένα μονόστηλο τοπικής εφημερίδας σημειώνεται: «Χθές εις την παραλίμνιον περιοχήν παίδες ανεύρον περί τα 130 χρυσά αργυρά και 3 χρυσά νομίσματα ανήκοντα εις τον 17ο αιώνα. Ταύτα κατεσχέθησαν υπό της Αστυνομίας και παρεδόθησαν εις την αρχαιολογικήν υπηρεσίαν της πόλεώς μας».
Η παραλίμνια περιοχή ήταν ο Μάτσικας και τα νομίσματα βρίσκονταν μέσα σε ένα αγγείο, κρυμμένα επί 600-700 χρόνια. Τα νομίσματα αυτά, 137 στο σύνολό τους, είχαν κοπεί τελικά τον 13ο και τον 14ο αιώνα. Όπως αναφέρεται στην έκδοση της (πρώην) 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τα χρόνια εκείνα, στο Δεσποτάτο των Ιωαννίνων, κυκλοφορούσαν αρκετά βενετικά νομίσματα, καθώς επιτρεπόταν στους Βενετούς το εμπόριο χωρίς δασμούς στη βυζαντινή αυτοκρατορία.
Ο «θησαυρός της λίμνης» περιείχε 134 ενετικά grossi (από καθαρό ασήμι), δύο χρυσά δουκάτα και ένα χρυσό florino. Έντεκα από αυτά βρίσκονται στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Τα υπόλοιπα στο Βυζαντινό Μουσείο. Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του θησαυρού αυτού είναι ότι στα νομίσματα αντιπροσωπεύονται δέκα δόγηδες του 13ου και του 14ου αιώνα.