Υπαρκτός είναι πλέον ο κίνδυνος επέκτασης της ιλαράς σε όλη τη χώρα, καθώς σύμφωνα με τον Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει την εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν αποκλείει την αύξηση των κρουσμάτων και την επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Επιδημία ιλαράς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει εκδηλωθεί και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα και διεθνώς, σταθμίζει τα δεδομένα και ενδέχεται -ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων- να συστήσει πρόσθετα μέτρα.
Γι’ αυτό, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να αντικρουστεί η ανυπόστατη φημολογία για τους δήθεν κινδύνους από τα εμβόλια και να επικρατήσουν οι τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις για τη σημασία και την ασφάλεια των εμβολίων γενικά.
Την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, επισημαίνει με επιστολή του προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι «το ζήτημα με την έξαρση της ιλαράς έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και οφείλει να αντιμετωπισθεί άμεσα με υπευθυνότητα».
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Στο Βερολίνο, το οποίο το 2015 έζησε επιδημία ιλαράς με ένα νεκρό μικρό κορίτσι, οι αρχές παίρνουν ενισχυμένα μέτρα. Για να καλυφθούν κενά στους εμβολιασμούς το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité με μια κινητή μονάδα πηγαίνει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία. Πρόκειται για ένα μικρό πούλμαν που έχει μεταμορφωθεί σε χώρο ιατρικών εξετάσεων, το οποίο θα βρίσκεται πολλές ημέρες στις αυλές των σχολείων. Με τη συγκατάθεση των γονέων θα γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών, όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο.
Η Ιταλία αποφάσισε τον αναγκαστικό εμβολιασμό παιδιών μέχρι 17 χρονών. Σε περίπτωση άρνησης των γονέων απαγορεύεται να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, ενώ προβλέπεται και πρόστιμο από 500 μέχρι 1000 ευρώ.
Αλλά και η Γαλλία θέλει να επιβάλει από του χρόνου αναγκαστικό εμβολιασμό για ιλαρά και άλλες παιδικές ασθένειες, όπως κοκίτη, ερυθρά και ηπατίτιδα Β. Όσοι αρνηθούν τον εμβολιασμό για τα παιδιά τους, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι και 3750 ευρώ.
Πηγές: ΚΕΕΛΠΟ, ΙΣΑ, Deutsche Welle