«Κάτι κινείται» στην οικοδομή

Εικόνα του άρθρου «Κάτι κινείται» στην οικοδομή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2018, 11:06

Μια σχετική κίνηση παρουσιάζει η οικοδομική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες, μετά από χρόνια «ύπνωσης». Ο τομέας που τόσο πολύ αναπτύχθηκε και τόσο γρήγορα ξεφούσκωσε, όντας η πιο ακριβής περιγραφή της κρίσης στην Ελλάδα, δίνει σημεία ζωής, τουλάχιστον στα χαρτιά, γιατί οι μισθοί δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς προ κρίσης. Ακολουθούν δηλαδή το μοντέλο «ανάπτυξη, αλλά όχι για όλους»…

Στην Ήπειρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιανουαρίου, εκδόθηκαν συνολικά 30 οικοδομικές άδειες, έναντι 19 του αντίστοιχου μήνα του 2017, για μικρότερες όμως επιφάνειες και όγκους κατασκευής.

Σε επίπεδο έτους, δηλαδή δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου-Ιανουαρίου, στην Ήπειρο υπάρχει αύξηση 18,9% στις ιδιωτικές άδειες και 34,9% στα τετραγωνικά, καθώς και 51,7% στον όγκο κατασκευής.  Η αντίστοιχη αύξηση συνολικά, στο ίδιο διάστημα, είναι 18,6% (στις άδειες).

Τον αντίστοιχο διάστημα (και μήνα) του 2013, στην Ήπειρο η οικοδομική δραστηριότητα είχε μειωθεί κατά 35,8% στις άδειες και το στατιστικό αφορούσε μόνο την ιδιωτική δραστηριότητα, μιας και δημόσια δεν υπήρχε. Ωστόσο, οι άδειες, σε απόλυτο αριθμό ήταν πολύ περισσότερες.  

Πριν από δέκα χρόνια, τον Ιανουάριο του 2018 υπήρχε μικρή κάμψη σε άδειες (πάντα στην Ήπειρο), αλλά με απόλυτους αριθμούς οι οποίοι είναι σχεδόν δεκαπλάσιοι από τους σημερινούς.

Για να γίνει αντιληπτή όμως η διαφορά του σήμερα με τις εποχές των «παχιών αγελάδων», ιδού ένα ενδιαφέρον στοιχείο: τον Ιανουάριο του 2001 στην Ήπειρο είχαν εκδοθεί 157 άδειες συνολικά. Φέτος, εκδόθηκαν 30…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back