ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Κατεβάζει στροφές η ηλεκτροκίνηση;

Εικόνα του άρθρου Κατεβάζει στροφές η ηλεκτροκίνηση;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/02/2024, 21:16
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η παγκόσμια επιβράδυνση της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων διαπερνά τον κλάδο, κοστίζει θέσεις εργασίας και οδηγεί σε αλλαγές στα στρατηγικά σχέδια, απολύσεις και περικοπές παραγωγής, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος στο εγγύς μέλλον θα μπορούσε να επιβραδύνει τη μετάβαση από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Όπως αναφέρει το Reuters, την Πέμπτη, η Mercedes μετρίασε τις προσδοκίες σχετικά με τη ζήτηση EV και δήλωσε ότι θα ανανεώσει τη γκάμα των βενζινοκίνητων οχημάτων της μέχρι και την επόμενη δεκαετία.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανέβαλε τον στόχο της να γίνει πλήρως ηλεκτρική μέχρι το 2030. Αντ' αυτού, λέει τώρα ότι θα διατηρήσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης σε τουλάχιστον τα μισά από τα οχήματά της μέχρι τότε.

«Τα υψηλά επιτόκια, οι μέτριες τιμές του πετρελαίου και το άγχος για την αυτονομία έχουν συμπράξει εναντίον της ζήτησης των ηλεκτρικών οχημάτων. Ο ενθουσιασμός των πρώτων χρηστών των EVs δεν ήταν αντιπροσωπευτικός της μακροπρόθεσμης και ευρύτερης ζήτησης για αυτά τα οχήματα», δήλωσε ο Brian Jacobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Annex Wealth Management, η οποία δεν κατέχει μετοχές σε κανέναν κατασκευαστή EV.

Η εν λόγω κατάσταση είχε επισημανθεί προηγουμένως από τη Ford, τη General Motors (GM.N) και την Tesla, όπου η προειδοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου Έλον Μασκ τον Ιανουάριο για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αυτοκινητοβιομηχανίας έριξε 80 δισεκατομμύρια δολάρια στην αξία της αγοράς μέσα σε μία ημέρα.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων EV κατέρρευσαν κατά 16,4% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη αξίας μεταχειρισμένων οχημάτων Manheim. Ακόμη και στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, όπου η ζήτηση για τα EV ήταν ισχυρή, οι πωλήσεις οχημάτων μειώθηκαν κατά 38% τον Ιανουάριο, η πρώτη μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο του 2023.

Με πληροφορίες από Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back