Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καταρρίπτοντας μύθους για τον ιό

Εικόνα του άρθρου Καταρρίπτοντας μύθους για τον ιό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2020, 12:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

 Η Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, απαντά σε ερωτήματα που  τίθενται καθημερινά από τους Πολίτες για την έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωσή τους. Σήμερα, καταρρίπτει διάφορους μύθους για τον ιό και την πανδημία

  • Εάν εκθέτουμε το σώμα μας στον ήλιο σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 25oC δεν κολλάμε τον Covid-19

Μπορούμε να κολλήσουμε τον Covid-19 ανεξάρτητα από το πόσο ζεστός είναι ο καιρός ή πόσο ηλιόλουστη είναι η ημέρα. Ακόμη και σε χώρες με ζεστό καιρό καταγράφονται κρούσματα κορωνοϊού. Για να προστατευτούμε πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε καθαρά χέρια και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη μας.

  • Μπορούμε να αναρρώσουμε από τον Covid-19; Μήπως θα τον κουβαλάμε για όλη μας τη ζωή;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα κολλήσουν τον Covid-19 θα αναρρώσουν και θα αποβάλλουν τον ιό από το σώμα τους. Εάν νομίζετε ότι κολλήσατε τον ιό, προσοχή στα συμπτώματα: Εάν έχετε επίμονο ξηρό βήχα, πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή τηλεφωνήστε στο γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χάρις στην υποστηρικτική συντηρητική φροντίδα.

  • Εάν μπορούμε να κρατήσουμε την αναπνοή μας για 10 δευτερόλεπτα χωρίς να βήξουμε ή να αισθανθούμε άσχημα σημαίνει ότι δεν έχουμε κολλήσει τον Covid-19;

Τα συχνότερα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού είναι ο ξηρός βήχας, η κόπωση και ο πυρετός. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν σοβαρότερες μορφές όπως η πνευμονία. Ο ασφαλέστερος τρόπος να το διαγνώσουμε είναι να πάρουμε δείγμα όταν αυτό μας συμβουλέψουν οι γιατροί μας. Μην κάνετε αυτό το «τεστ αναπνοής». Μπορεί και να είναι επικίνδυνο για κάποιους.

  • Το αλκοόλ μας προστατεύει από τον Covid-19;

Όχι. Από  την άλλη, η χωρίς μέτρο κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί προβλήματα στην υγεία μας.

  • Μπορεί ο ιός να μεταδίδεται και σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα;

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, ο Covid-19 μπορεί να μεταδίδεται σε όλες τις περιοχές, όπως και σε αυτές που έχουν ζεστό και υγρό κλίμα. Φροντίστε πάντοτε τα μέτρα ατομική υγεινής.

  • Μήπως το κρύο σκοτώνει τον Covid-19;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό ισχύει. Η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος κυμαίνεται από 36.5-37 oC ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατευτούμε είναι να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά με βάση το αλκοόλ.

  • Το πολύ ζεστό μπάνιο σκοτώνει τον Covid-19;

Το πολύ ζεστό μπάνιο δεν μας βοηθά να σκοτώσουμε τον κορωνοϊό. Αντίθετα, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και εγκαύματα.

  • Μεταδίδεται ο Covid-19 με τα κουνούπια;

Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στοιχεί ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται με τα τσιμπήματα από κουνούπια. Είναι ένας ιός του αναπνευστικού που μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια που παράγονται και διασπείρονται όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται ή διαμέσου σταγονιδίων από το σάλιο ή την έκκριση της μύτης. Προσοχή, λοιπόν, να αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται.

  • Εάν στεγνώνουμε τα χέρια μας με πολύ ζεστό αέρα, αυτό μας απολυμαίνει από τον Covid-19;

Όχι. Πρέπει πρώτα να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και στη συνέχει να στεγνώνουμε με χάρτινες πετσέτες ή/και θερμό αέρα.

  • Η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τον Covid-19;

Η χρήση λάμπας υπεριώδους ακτινοβολίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την απολύμανση των χεριών ή άλλων σημείων στο δέρμα. Μπορεί να προκαλέσουν έντονο ερεθισμό.

  • Εάν ψεκαστούμε με οινόπνευμα ή χλωρίνη, αυτό σκοτώνει τον Covid-19;

Όχι. Εάν ο κορωνοϊός μπει στο σώμα μας δεν επηρεάζεται από αυτό. Ο ψεκασμός είναι επιβλαβής για τους βλεννογόνους μας (δηλαδή για τα μάτια, το στόμα κτλ.). Το οινόπνευμα και η χλωρίνη είναι χρήσιμα για να απολυμάνουμε επιφάνειες, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή.

  • Το αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο μας προστατεύει και από τον Covid-19;

Όχι. Μας προστατεύει από τον πνευμονιόκοκκο και για το λόγο αυτό το κάνουμε. Είναι σημαντικό να είμαστε εμβολιασμένοι για τις αναπνευστικές νόσους, όπως είναι οι λοιμώξεις που οφείλονται στον ιό της γρίπης, τον πνευμονιόκοκκο ή τον αιμόφιλο. Τα ειδικά εμβόλια για το νέο κορωνοϊό αναπτύσσονται τώρα στα ερευνητικά εργαστήρια.

  • Εάν κάνουμε τακτικά ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό ή αν κάνουμε ‘γαργάρες’ με αντισηπτικά διαλύματα σκοτώνουμε τον ιό;

Όχι, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εάν ‘πλένουμε’ τακτικά τη μύτη μας με φυσιολογικό ορό αυτό μας προστατεύει από το νέο κορωνοϊό. Σημαντικό είναι να έχουμε τα χέρια μας καθαρά και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη μύτη μας.

  • Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τον κορωνοϊό;

Όχι. Τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς παρά μόνο τα μικρόβια. Δεν χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά για να προστατευτούμε από τον ιό. Τα δίνουμε στους ασθενείς που νοσηλεύουμε με Covid-19 για να αντιμετωπίσουμε λοιμώξεις που συνυπάρχουν με αυτόν.

  • Εάν τρώμε συχνά σκόρδο ή πίνουμε χυμό λεμονιού προστατευόμαστε από τον Covid-19;

Όχι. Το σκόρδο και ο χυμός λεμονιού θεωρούνται υγιεινές τροφές και κάποιοι τους αποδίδουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους δεν φαίνεται ότι προστατεύει από τον νέο κορωνοϊό. Μπορεί βέβαια να σας είναι χρήσιμα στις συνταγές μαγειρικής όσο #μένουμεσπίτι.


 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3