ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Καταργούν πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες

Εικόνα του άρθρου Καταργούν πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2018, 15:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Την σταδιακή κατάργηση των πλαστικών καλαμακίων και αναδευτήρων ποτών αποφάσισε η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της ΕΝΕΑΠ παύουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες -είτε πρόκειται για εταιρικές εκδηλώσεις είτε για διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες- με σκοπό την σταδιακή κατάργησή τους.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΝΕΑΠ «αναγνωρίζουμε ότι ένα καλαμάκι ή ένας αναδευτήρας ποτών χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται πολλά χρόνια για να διασπαστεί ενώ συχνά δεν αποσυντίθεται πλήρως με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις θάλασσες. Γι’ αυτό, αναλαμβάνουμε δράση προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της βιομηχανίας, των επαγγελματιών του κλάδου και των καταναλωτών. 

Σε περίπτωση που το πλαστικό καλαμάκι ή ο αναδευτήρας είναι σημαντικά για να απολαύσει κανείς το ποτό του, προτείνουμε να χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές και θα ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σημειώνεται ότι η ΕΝΕΑΠ εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αλκοολούχων ποτών, που εισάγουν και διακινούν το 80% των διεθνών μαρκών premium αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.


Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Την προηγούμενη Πέμπτη η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θέλει να απαγορεύσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα πλαστικά καλαμάκια, τους πλαστικούς αναδευτήρες ποτών και καφέ και τις πλαστικές μπατονέτες στο πλαίσιο της μάχης της εναντίον των απορριμμάτων αυτού του υλικού που είναι παράγωγο του πετρελαίου.

«Θα απαγορεύσουμε αυτά τα αντικείμενα από πλαστικό», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, όταν ερωτήθηκε από το BBC, και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια «παγκόσμια επείγουσα ανάγκη» καθώς απειλείται ιδιαίτερα η θαλάσσια πανίδα.

Η απαγόρευση αυτή θα θεσπισθεί «μέχρι το τέλος της χρονιάς» με τη μορφή «ενός νόμου», διευκρίνισε.

Περίπου 8,5 δισεκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια απορρίπτονται κάθε χρόνο στη Βρετανία, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Τον Ιανουάριο η Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσει ένα νέο σχέδιο αγώνα κατά των πλαστικών αποβλήτων, προβλέποντας επίσης τη γενίκευση της πληρωμής για πλαστικές σακούλες σε όλα τα εμπορικά καταστήματα της Αγγλίας. Η σημερινή νομοθεσία δεν αφορά παρά τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ-μάρκετ, όπου οι πελάτες πρέπει να πληρώνουν 5 πένες (5,7 λεπτά του ευρώ) για κάθε σακούλα.

Η κυβέρνησή της επιθυμεί επίσης να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα χρέωσης για τα πλαστικά μπουκάλια, όπως αυτό που υφίσταται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Μέι σκοπεύει να καλέσει τα άλλα κράτη, που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο, να συμμετάσχουν σ' αυτή τη μάχη κατά των πλαστικών απορριμμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back