ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Καρκίνος: Αυξάνονται τα κρούσματα στα άτομα κάτω των 50 ετών

Εικόνα του άρθρου Καρκίνος: Αυξάνονται τα κρούσματα στα άτομα κάτω των 50 ετών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2023, 14:15
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο αριθμός των ατόμων κάτω των 50 ετών παγκοσμίως που διαγιγνώσκονται με καρκίνο έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 80% μέσα σε τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.

Τα παγκόσμια κρούσματα καρκίνου πρώιμης έναρξης αυξήθηκαν από 1,82 εκατομμύρια το 1990 σε 3,26 εκατομμύρια το 2019, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο ενηλίκων ηλικίας 40, 30 ετών ή νεότερων αυξήθηκαν κατά 27%. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτω των 50 ετών ετησίως πεθαίνουν πλέον από καρκίνο, αποκαλύπτει η έρευνα.

Οι ειδικοί βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο για να κατανοήσουν τους λόγους που κρύβονται πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων. Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Oncology, λένε ότι η κακή διατροφή, η χρήση αλκοόλ και καπνού, η σωματική αδράνεια και η παχυσαρκία είναι πιθανό να είναι μεταξύ των παραγόντων.

«Από το 1990, η συχνότητα εμφάνισης και οι θάνατοι από καρκίνους πρώιμης έναρξης έχουν αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει η έκθεση. 

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η επίπτωση του καρκίνου σε ενήλικες κάτω των 50 ετών έχει αυξηθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες. Η τελευταία μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στο Hangzhou της Κίνας, ήταν η πρώτη του είδους της που εξέτασε το θέμα σε παγκόσμια κλίμακα και τους παράγοντες κινδύνου για τους νεότερους ενήλικες.

Οι περισσότερες από τις προηγούμενες μελέτες επικεντρώθηκαν σε περιφερειακές και εθνικές διαφορές. Σε αυτή την παγκόσμια μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 204 χώρες που κάλυπταν 29 τύπους καρκίνου.

Εξέτασαν τα νέα κρούσματα, τους θανάτους, τις συνέπειες για την υγεία και τους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν σε αυτά για όλα τα άτομα ηλικίας 14 έως 49 ετών, προκειμένου να εκτιμήσουν τις αλλαγές μεταξύ 1990 και 2019.

Το 2019, οι νέες διαγνώσεις καρκίνου μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών ανήλθαν σε 3,26 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 79% σε σχέση με το 1990. Ο καρκίνος του μαστού αντιπροσώπευε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και συναφών θανάτων, με 13,7 και 3,5 για κάθε 100.000 του παγκόσμιου πληθυσμού αντίστοιχα.

Μετά τον καρκίνο του μαστού, ο υψηλότερος αριθμός θανάτων συνδέεται με τον καρκίνο της τραχείας, του πνεύμονα, του στομάχου και του εντέρου. Οι πιο απότομες αυξήσεις των θανάτων σημειώθηκαν μεταξύ των ατόμων με καρκίνο των νεφρών ή των ωοθηκών.

Με βάση τις παρατηρούμενες τάσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου πρώιμης έναρξης και των σχετικών θανάτων θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 31% και 21% αντίστοιχα έως το 2030, με τα άτομα ηλικίας 40 ετών να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι γενετικοί παράγοντες είναι πιθανό να παίζουν κάποιο ρόλο, δήλωσαν οι ερευνητές. Όμως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και αλάτι και χαμηλή σε φρούτα και γάλα, μαζί με το αλκοόλ και τη χρήση καπνού, είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου που διέπουν τους πιο κοινούς καρκίνους μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών, ενώ η σωματική αδράνεια, το υπερβολικό βάρος και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα συμβάλλουν, σύμφωνα με τα στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back