Oikonomou pisoi
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Κάποτε υπήρχε μια πλαζ

Εικόνα του άρθρου Κάποτε υπήρχε μια πλαζ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2019, 03:12
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Μέρες που είναι (ζεστές δηλαδή), ας θυμηθούμε ότι κάποτε υπήρχε πλαζ (αν και αυτοσχέδια) στα Γιάννενα. «Μια μικρή πάροδος οδηγεί εις την Λιμνοπούλα. Είναι το μέρος όπου κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι της πόλεως και οι ξένοι του παρακειμένου κάμπινγκ, δροσίζονται κάτω από τις βαθύσκιωτες λεύκες, οι δε κολυμβηταί δύνανται ν’ απολαύσουν τα καθάρια νερά της λίμνης» σημειώνεται σε τουριστική έκδοση της δεκαετίας του ’60 (στο εξώφυλλο της οποίας φιλοξενείται –τι άλλο;- ο Αλή πασάς). 

Η γιαννιώτικη πλαζ στη Λιμνοπούλα (στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο «Όμιλος») αποτελούνταν από ένα καφενείο-αναψυκτήριο, από αποδυτήρια και ντους. Η όχθη αυτή της λίμνης επιλέχθηκε για την αναψυχή των Γιαννιωτών τις καλοκαιρινές ζεστές μέρες, λόγω των ρηχών νερών της λίμνης που υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο. Η δεκαετία του ’60 κυρίως αλλά και η δεκαετία του ’70 ήταν οι πιο δυναμικές δεκαετίες της πλαζ. Σε τουριστικό οδηγό του 1967, ο συντάκτης καθοδηγεί τους τουρίστες σε αυτό το σημείο της πόλης σημειώνοντας ότι εκεί θα βρουν ένα περίπτερο (το καφενείο-αναψυκτήριο) «που κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει την πιο καλή κοινωνία της πόλεως…». 

Σιγά σιγά η πλαζ άρχισε να χάνει την αίγλη της, με τους Γιαννιώτες να ανακαλύπτουν μαζικα τις χαρές της θάλασσας, αρχικά στην Κυανή Ακτή της Πρέβεζας. Και βέβαια, αργότερα, όλα άλλαξαν: Η πόλη επεκτάθηκε και οι όχθες της λίμνης περιορίστηκαν δραματικά, ενώ πολλοί Γιαννιώτες απέκτησαν εξοχικές παραθαλάσσιες κατοικίες. Παράλληλα, το λιμναίο οικοσύστημα άρχισε να δείχνει τα σημάδια της επιβάρυνσής του από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις…


* Η φωτογραφία είναι από τουριστικό οδηγό της δεκαετίας του '60

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back