Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καύσιμα: «Κάντε διαγωνισμούς με λιανική τιμή»

Εικόνα του άρθρου Καύσιμα: «Κάντε διαγωνισμούς με λιανική τιμή»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2018, 19:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο μέρες μετά τις αναφορές του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλη Τσίκαρη για τη διάσταση των τιμών καυσίμων στα εβδομαδιαία δελτία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Ηπείρου, η τελευταία επιχειρεί να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Εξηγήσεις που αφορούν κυρίως το ερώτημα για ποιο λόγο η τιμή χονδρικής πώλησης είναι υψηλότερη από την τιμή λιανικής πώλησης στα δελτία της μέσης τιμής για τα καύσιμα που αναρτά στην ιστοσελίδα της.

Η Περιφέρεια Ηπείρου απαντά επί της ουσίας σε αυτή την οικονομική παραδοξότητα, καλώντας τους φορείς του Δημοσίου (στους οποίους απευθύνονται τα δελτία μέσης τιμής για τη διενέργεια των διαγωνισμών) να ακολουθούν τις λιανικές τιμές. «Κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι θα ήταν καλύτερο οι διαγωνισμοί που διενεργούν οι φορείς για την προμήθεια των καυσίμων να γίνονται με σημείο αναφοράς τις λιανικές τιμές –όπως έχει κάνει και η Περιφέρεια- και πάνω σε αυτές να δίνονται οι εκπτώσεις» τονίζει.

Μεταξύ Παρατηρητηρίου Τιμών και Περιφέρειας Ηπείρου, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στη μέση τιμή καυσίμων για τη λιανική πώληση. Από την τοποθέτηση αυτή, όμως, προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: Γιατί ένας φορέας του Δημοσίου να μην κάνει διαγωνισμό βάσει της τιμής χονδρικής πώλησης, η οποία βάσει του Παρατηρητηρίου Τιμών, είναι φθηνότερη από την τιμή λιανικής πώλησης; Εξάλλου, σύμφωνα με τον νόμο 4257/14, τον οποίο επικαλείται και η Περιφέρεια Ηπείρου, οι φορείς του Δημοσίου πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις μέσες τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίες βγαίνουν ανά νομό και όχι ανά την επικράτεια.

Σε αυτό το σημείο δίνει και την απάντησή της για το γεγονός ότι η ίδια συνεχίζει να αναρτά μέσες τιμές καυσίμων, παρότι το αρμόδιο θεσμικό όργανο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως αναφέρει, η αρμόδια υπηρεσία της εξέδιδε και εκδίδει μέση τιμή (κατά περίπτωση χονδρική ή λιανική) σε πετρελαιοειδή καθώς και σε κάποια είδη βιοτικής ανάγκης για τους προμηθευτές των ιδρυμάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου «με βάση το νομικό πλαίσιο -Νόμος 3438/2006 άρθρο 13- ο οποίος ισχύει και σήμερα». Οι περισσότερες Περιφέρειες παραπέμπουν πάντως στο Παρατηρητήριο Τιμών.

Για τη μεγάλη «ψαλίδα» προς τα πάνω της χονδρικής από τη λιανική τιμή, η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι ο υπολογισμός γίνεται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν του Παρατηρητηρίου Τιμών. Καταρχήν, αναφέρει ότι στη χονδρική τιμή που ανακοινώνεται από την ίδια, δεν υπολογίζονται οι εκπτώσεις που παρέχουν στους πελάτες τους οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων.

«Οι πρατηριούχοι ανάλογα και με τον όγκο των καταναλώσεων απολαμβάνουν από τις εταιρίες κάποιες εκπτώσεις, με συνέπεια πολλές φορές και λόγω του ανταγωνισμού να είναι οι τιμές που αναρτούν στα πρατήριά τους ίσες ή και μικρότερες των χονδρικών. Το κέρδος τους είναι οι εκπτώσεις για όσους λαμβάνουν αυτές ή και ποσοστό των μεταφορικών που ορισμένοι αποκομίζουν. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί μικροπρατηριούχοι να έχουν και παθητικό με όλες τις συνέπειες λόγω και των ανταγωνιστικών πιέσεων που επιδέχονται και δεν τους επιτρέπει να λειτουργήσουν διαφορετικά» τονίζει. Και συνεχίζει, βάσει αυτού του σκεπτικού περί ανταγωνιστικών πιέσεων στους μικροπρατηριούχους, προτείνοντας τη λύση της διενέργειας των διαγωνισμών βάσει λιανικής τιμής.

Σε σχέση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αναφέρει ότι ο διαγωνισμός που έκανε για το πετρέλαιο κίνησης, έγινε βάσει της χονδρικής τιμής (σ.σ. Παρατηρητήριο Τιμών), «επιλογή που έκανε ο φορέας και δεν υποδείχθηκε από την Περιφέρεια». Τέλος, παραπέμπει έμμεσα και στο Ελεγκτικό Συνέδριο από το οποίο περνάνε οι διαγωνισμοί, οι συμβάσεις και οι πληρωμές.

  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»

Στο μεταξύ, μια σειρά από ερωτήματα προς την Περιφέρεια Ηπείρου θέτει η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ήπειρος Ανατροπής», με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων από τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Στην ανακοίνωση αυτή δεν λαμβάνονται υπόψη τα όσα υποστηρίζει με την απάντησή της η Περιφέρεια.

Τα ερωτήματα αφορούν την ακριβή χονδρική τιμή, το γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου αναρτά δικές της μέσες τιμές από τη στιγμή που οι δημόσιοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να τιμολογούν με βάση τις τιμές του Παρατηρητηρίου αλλά το πώς η περιφερειακή αρχή υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον στον τομέα των καυσίμων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back