ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Μίνι lockdown στο Κεμπέκ

Εικόνα του άρθρου Καναδάς: Μίνι lockdown στο Κεμπέκ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2021, 01:47
ΚΟΣΜΟΣ

Το Κεμπέκ, η δεύτερη πολυπληθέστερη επαρχία του Καναδά, θα κλείσει μπαρ, γυμναστήρια και καζίνο ενώ καθιστά υποχρεωτική την τηλεργασία από σήμερα, ώστε να αντιμετωπιστεί η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Ο υπουργός Υγείας Κριστιάν Ντουμπ είπε ότι στην επαρχία καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων, περίπου 4.500 καθημερινά, και κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις προσωπικές επαφές τους όσο πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων. Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα (μεσάνυχτα απόψε, ώρα Ελλάδας).

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη… αυτή τη στιγμή διεξάγουμε πόλεμο ενάντια στον ιό», είπε ο Ντουμπ, επισημαίνοντας ότι το σύστημα υγείας είναι ιδιαίτερα εύθραυστο.

Τα περισσότερα σχολεία κλείνουν από σήμερα και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο για πέντε ώρες καθημερινά (17.00-22.00) ενώ όλοι οι αγώνες θα δίνονται κεκλεισμένων των θυρών.


Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Τα κρούσματα της Covid-19 αυξήθηκαν ραγδαία στη Νέα Υόρκη και σε όλες τις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, διαψεύδοντας τις ελπίδες για μια πιο «φυσιολογική» εορταστική περίοδο φέτος, καθώς αναβιώνουν οι περιορισμοί ενόψει των συναθροίσεων και των ταξιδιών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε πάντως ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να βάλει σε «καραντίνα» τις ΗΠΑ.

Με τη νέα παραλλαγή να κυκλοφορεί, τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 1,5-3 ημέρες στις περιοχές όπου παρατηρείται μετάδοση στην κοινότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και άλλες πόλεις το Σαββατοκύριακο σχηματίζονταν ουρές γύρω από ολόκληρα τετράγωνα από ανθρώπους που ήθελαν να εξεταστούν για να διαπιστώσουν αν έχουν μολυνθεί προτού να ταξιδέψουν για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους.

Οι μολύνσεις αυξάνονται και μεταξύ του 61% των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών της χώρας, ακόμη και στο 30% που έχει κάνει και την ενισχυτική δόση.

Η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα στους εμβολιασμένους και οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι το κύμα αυτό μπορεί να μην προκαλέσει αύξηση στις νοσηλείες και τους θανάτους, όπως τα προηγούμενα. 

Ο Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης Δρ Ντέιβ Τσόξι σημείωσε σήμερα ότι μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, οι νοσηλείες δεν αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό, κάτι που απέδωσε στους εμβολιασμούς και την ενισχυτική δόση. Ζήτησε όμως να γίνουν περισσότερα ώστε να χτιστεί ένας «κυματοθραύστης» όπως είπε, για την παραλλαγή αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP. Φωτογραφία: PIERRE OBENDRAUF/Montreal Gazette

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back