dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Bloom-Foodwatch: Καμπανάκι κινδύνου για τόνο μολυσμένο με υδράργυρο

Εικόνα του άρθρου Bloom-Foodwatch: Καμπανάκι κινδύνου για τόνο μολυσμένο με υδράργυρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2024, 12:12
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι BLOOM και foodwatch κρούουν τον κώδωνα  για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία η εκτεταμένη μόλυνση με υδράργυρο που εντοπίστηκε σε κονσέρβες τόνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια έρευνα της BLOOM με τίτλο «Δηλητήριο στα ψάρια. Χρονικό ενός σκανδάλου δημόσιας υγείας». Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, οι δύο οργανώσεις εκδίδουν κοινό ψήφισμα με το οποίο καλούν τα σούπερ μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να λάβουν επειγόντως μέτρα.   

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο υδράργυρος είναι μία από τις δέκα πιο ανησυχητικές ουσίες στον κόσμο, μαζί με τον αμίαντο και το αρσενικό. Το παράγωγό του στα τρόφιμα, ο μεθυλικός υδράργυρος, έχει ταξινομηθεί ως πιθανό καρκινογόνο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). 

Οι εργαστηριακές δοκιμές που διεξήγαγε η BLOOM αποκαλύπτουν ότι από 148 κονσέρβες τόνου που αγοράστηκαν στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία, το 100% των προϊόντων είναι μολυσμένα με υδράργυρο και το 57% υπερβαίνει το επίπεδο των 0,3 mg/kg προϊόντος που ισχύει για άλλα ψάρια.

Τα ανώτατα επίπεδα υδραργύρου στον τόνο που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη καθορίστηκαν με βάση το επίπεδο μόλυνσης που βρέθηκε στον τόνο και όχι με βάση τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η πώληση του 95% του τόνου. 

Ωστόσο, ο υδράργυρος είναι ένα ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα: μικρές δόσεις που καταναλώνονται τακτικά είναι αρκετές για να προκαλέσουν σοβαρές νευροαναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά και να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου στους ενήλικες. 

Προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το «σκάνδαλο», όπως το ονομάζουν, το οποίο εκθέτει εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές τόνου, η BLOOM και η foodwatch ξεκινούν σήμερα μια δημόσια εκστρατεία που απευθύνεται τόσο στις δημόσιες αρχές όσο και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.  

Αφενός, οι δύο ενώσεις καλούν τις δημόσιες αρχές να εφαρμόσουν τα ακόλουθα επείγοντα μέτρα:  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει μέτρα για τον τόνο (νωπό και κονσερβοποιημένο), ευθυγραμμιζόμενη με το αυστηρότερο μέγιστο επίπεδο που έχει ορίσει για άλλα είδη: 0,3 mg/kg. Ο τόνος είναι το ψάρι που καταναλώνεται ευρύτερα στην Ευρώπη, οπότε θα πρέπει να ρυθμίζεται ακόμη πιο αυστηρά, 

Τα κράτη μέλη μπορούν και πρέπει να ενεργοποιήσουν αμέσως μια ρήτρα διασφάλισης για να απαγορεύσουν την εμπορία προϊόντων τόνου που υπερβαίνουν τα 0,3 mg/kg υδραργύρου στην επικράτειά τους, 

Για την προστασία της υγείας των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές πρέπει να απαγορεύσουν όλα τα προϊόντα που περιέχουν τόνο από τα σχολικά κυλικεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα γηροκομεία, τα μαιευτήρια και τα νοσοκομεία.  

Η BLOOM και το foodwatch δρομολογούν επίσης μια διεθνή αίτηση που απευθύνεται σε δέκα από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές στην Ευρώπη: Carrefour, Intermarché και Leclerc στη Γαλλία- Carrefour, Mercadona και Lidl στην Ισπανία- Conad, Coop και Esselunga στην Ιταλία- Edeka, Rewe και Aldi στη Γερμανία. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προστατεύσουν άμεσα την υγεία των καταναλωτών.  

Πηγή: foodwatch. Φωτογραφία: foodwatch

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3