Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλύτερες και χειρότερες ταινίες του 2019

Εικόνα του άρθρου Καλύτερες και χειρότερες ταινίες του 2019
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/01/2020, 20:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To 2019 αν μη τι άλλο, μας έβαλε στο σύμπαν του «τηλεοπτικού σινεμά», όχι απλώς μέσω του Netflix, αλλά και των μεγάλων παραγωγών που παίζουν πρώτα στο σινεμά και μετά από μια βδομάδα, σε κάποια συνδρομητική πλατφόρμα. Πολλές εκπλήξεις, αρκετές από αυτές αρνητικές αφήνει πίσω της η χρονιά που φεύγει. Ιδού μια επιλογή καλύτερων και χειρότερων, με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια.

Joker

Η λιγότερο superhero movie της DC, έδωσε ένα δράμα χαρακτήρα που ξεσήκωσε περίεργες αντιδράσεις ανά τον κόσμο, μαζί με τις διθυραμβικές κριτικές που πήρε ο Τοντ Φίλιπς, αλλά και ο Χόακιν Φίνιξ.


Marriage Story

Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα και στις πιο τετριμμένες τους στιγμές, φτιάχνουν ταινίες που σε παίρνουν από τα μούτρα. Το Marriage Story είναι μια από αυτές και ο Νόα Μπάουμπαχ είναι ένας από αυτούς.


Parasite

O Μπονγκ Τζουν Χο κυρίες και κύριοι. Όπως και στην περίπτωση του «Τζόκερ», η σύγχρονη ηθογραφία είναι σκληρή, έχει πλάκα, αλλά λέει (ή υποδεικνύει) τα προβλήματα και τη φάση χωρίς επιστροφή, όπου έχει περάσει ο καπιταλισμός.


Booksmart

H Ολίβια Γουάιλντ κάνει σκηνοθετικό ντεμπούτο με μεγάλη επιτυχία. Αληθινή πλάκα με αληθοφανείς εφηβικές φάσεις, ο,τι πιο φρέσκο σε κωμωδία προβλήθηκε φέτος.


Πόνος και δόξα

Είναι ωραίο όταν ένας διαχρονικός ήρωας του σινεμά, όπως ο Αλμοδόβαρ, επιστρέφει ξανά με μια πραγματικά καλή ταινία. Ο Αντόνιο Μπαντέρας μάλλον λέει την ιστορία του καλού του φίλου και γερνάει όμορφα, σε ένα όμορφο φιλμ.


…και οι χειρότερες

Once upon a time in Hollywood

Ο Ταραντίνο στη χειρότερή του φάση από καταβολής σκηνοθετικής παρουσίας. Ένα χάος 2,5 ωρών που μοιάζει –αλλά δεν είναι- «φόρος τιμής στο Χόλυγουντ» και «εναλλακτική ιστορία». Ο λατρεμένος κατά τα λοιπά σκηνοθέτης, έχει άλλη μια ευκαιρία (αφού έχει πει ότι θα φτιάξει 10 ταινίες) για να ξεπλύνει το όνειδος, στο οποίο συνόδευσε τους Μπραντ Πιτ-Λεονάρντο ντι Κάπριο.


Angel has fallen

Όχι άλλοι αμερικάνοι πρόεδροι που πέφτουν θύματα συνωμοσιών. Όχι άλλος Τζέραρντ Μπάτλερ που παίζει τον αδικημένο υπερπράκτορα με ύφος «μου πήρανε το μπιφτέκι μου».


Shaft

Και καλά τρεις γενιές Σαφτ παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον στη δεύτερη χειρότερη ταινία που έχει παίξει ποτέ, με επιτηδευμένους διαλόγους και σάπια δράση.


Murder Mystery

Άλλη μια παραγωγή Netflix δικαίως στις χειρότερες ταινίες της χρονιάς. Τζένιφερ Άνιστον και Άνταμ Σάντλερ σε ταινία για μεσήλικα ζευγάρια στο Τέξας. Δεν αντέχονται ούτε τα πρώτα 30 λεπτά.


Rambo last blood

Σλάι, παράτα μας. Ενώ έντρομοι οι θεατές ψάχνουν να δούνε μη γίνει καμιά στραβή και ο Σταλόνε παίξει ΚΑΙ τον Cobra στα γεράματα, προς το παρόν μετράνε θύματα από θανατηφόρα βέλη του βετεράνου των βετεράνων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back