dodoni back
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Καλπάκια» και φέτος: Ομιλίες, αναπαράσταση μάχης, εκδηλώσεις

Εικόνα του άρθρου «Καλπάκια» και φέτος: Ομιλίες, αναπαράσταση μάχης, εκδηλώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2024, 14:34
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με την αναπαράσταση της μάχης του Καλακίου θα κορυφωθούν τα φετινά «Καλπάκια» στον Δήμο Πωγωνίου, στην 84η επέτειο του ελληνοϊταλικού πολέμου, στον Β’ Παγκόσμιο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άνοιξε στις 18 Οκτωβρίου με την έκθεση φωτογραφίας «Μαρτυρίες και Εικόνες της Ελληνικής Εποποιΐας 1940-1944» από γνωστές αλλά και άγνωστες στιγμές του Έπους του 1940. Το υλικό είναι ευγενική διάθεση του Πολεμικού Μουσείου και η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως και τις 28 Οκτωβρίου.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου έγινε με μεγάλη συμμετοχή ο αγώνας δρόμου «5ος Δρόμος της Νίκης».

Στις 23 Οκτωβρίου θα γίνει στην Αθήνα, στο Πολεμικό Μουσείο, η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργίου Σούρλα «Τιμή και δόξα στους ήρωες του έπους 1940» που συνδιοργανώνεται από τις Εκδόσεις Παπαζήση και την Ένωση Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-1941. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και παρουσίαση του Μνημείου Πεσόντων στο Καλπάκι.

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στο Χάνι Δελβινακίου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τη Λευκοθέα Νόνη Λευκοθέα, φιλόλογο και δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στο μνημείο του Μαχητή στο Καλπάκι θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και θα μιλήσει η –πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου.

Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Σωσίνου θα τελεστεί θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και θα μιλήσει ο διευθυντής του Γυμνασίου Παρακαλάμου Κωνσταντίνος Αλετράς. Ποιήματα θα διαβάσουν μαθητές-τριες του Δημοτικού και Γυμνασίου Παρακαλάμου.

Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σε συνέντευξη Τύπου τόνισε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά σε καιρούς δύσκολους πετυχαίνοντας μεγάλα κατορθώματα. Αναλάβαμε την ιερή παρακαταθήκη τα πεδία μαχών να αποτελέσουν τόπο προσκυνήματος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ