ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Η απόλυτη καταστροφή

Εικόνα του άρθρου Κακοκαιρία Elias: Η απόλυτη καταστροφή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2023, 22:32
ΕΛΛΑΔΑ

Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα και βόρεια Εύβοια σαρώθηκαν από την κακοκαιρία Elias. Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Χθες ο Βόλος βυθίστηκε στο σκοτάδι και δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των πυροσβεστών να παράσχουν βοήθεια όπου εκαλούντο, ενώ έχει διακοπεί και πάλι η υδροδότηση της. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου έχει λάβει πάνω από 1200 κλήσεις για βοήθεια .

Από το πρωί, χωματουργικά μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας προσπαθούν να απομακρύνουν τους τόνους λάσπης που έχουν «καλύψει» τους δρόμους, «απελευθερώνοντας» τις οδικές αρτηρίες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς σε αρκετά σημεία η άσφαλτος άνοιξε στα δύο, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ.

Πολλές συνοικίες του Βόλου και τα προάστια του, έχουν κατακλυστεί από νερά και λάσπη. Όλα τα προάστια της πόλης με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο έχουν αποκλειστεί λόγω των ρεμάτων που «κατέβασαν» στη θάλασσα χιλιάδες τόνους νερού και κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές. 

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς και άλλοι χώροι του, ευτυχώς όχι τμήματα όπου νοσηλεύονται ασθενείς, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την απάντληση των υδάτων.


Καρδίτσα

Σε συναγερμό για τις υπερχειλίσεις του Σοφαδίτη προς τον Παλαμά και στις περιοχές των Ορφανών, της Λεύκης και του Φύλλου αλλά και του Πάμισου και της Βουβουλίνας προς τα Καλογριανά βρίσκονται οι τοπικές Αρχές στην Καρδίτσα.

Σύμφωνα με το karditsalive.net, οι υδάτινοι όγκοι που βγαίνουν εκτός κοίτης παραμένουν μικρές και παρά το γεγονός ότι τα νερά που απορρέουν στον ποταμό από ορεινότερα σημεία συνεχίζουν να διατηρούν ψηλά τη στάθμη του, η διακοπή των βροχοπτώσεων δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Καλύτερη με το πέρασμα της ώρας διαγράφεται η κατάσταση στον ποταμό Ενιππέα, η στάθμη του οποίου έχει ξεκινήσει να πέφτει.


Λάρισα

Καταστροφές από την κακοκαιρία μετρούν και τα Φάρσαλα, όπου και πάλι, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις έχουν καλυφθεί από το νερό.

Στον δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων, το οδόστρωμα γέμισε λάσπες, ενώ έντονα πλημμυρικά φαινόμενα δοκιμάζουν τους κατοίκους στο χωριό Υπέρεια, οι οποίοι αντικρίζουν τις ίδιες εικόνες με αυτές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel πριν από τρεις εβδομάδες. Ομοίως απελπιστική είναι η κατάσταση στο Σωτήριο, το πρώτο χωριό που εκκενώθηκε.

Έντονο είναι το πρόβλημα με τα νερά και στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου και γι’ αυτό και η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί, σύμφωνα με το larissanet.gr.


Φθιώτιδα

Καθ′ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι Αρχές στη Λαμία προσπαθούσαν να ενισχύσουν τα αναχώματα στον Σπερχειό, με δεκάδες φορτηγά να ξεφορτώνουν υλικό για τη στήριξή τους.

Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο βρίσκονται από χθες το βράδυ σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε αν δοθεί σύνθημα εκκένωσης να φύγουν γρήγορα.

Αντιμέτωπος με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα βρέθηκε ο εκκενωμένος οικισμός Πετρίλια στον Δήμο Δομοκού, όπου το ρέμα της Κακάρας «έσπασε» για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, σημειώνει το TVSTAR.


Βόρεια Εύβοια

Στη βόρεια Εύβοια ρέματα έχουν υπερχειλίσει, ενώ κατολισθήσεις και φερτά υλικά από τις ορεινές περιοχές δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά εκ των οποίων έχουν αποκλειστεί. Τις τελευταίες ώρες η βροχόπτωση έχει σταματήσει στην Εύβοια, ωστόσο ο καιρός παραμένει συννεφιασμένος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική, Καθημερινή. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back