Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

«Κακόβουλη βλασφημία των θείων» ξανά

Εικόνα του άρθρου «Κακόβουλη βλασφημία των θείων» ξανά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2019, 18:04
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ανάμεσα σε αυτές, είναι κάποιες όπως το πιο αυστηρό πλαίσιο «διακίνησης μεταναστών» με αυξημένα πρότιμα και τιμές, αλλά και η αύξηση στις ποινές για βιασμό: ). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμώρισης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.

Σημειωτέον ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αντιμετωπίσει ιδιαίτερη κριτική για το πλαίσιο που επέφερε ο ποινικός κώδικας που είχε εισηγηθεί. Επίσης, αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμωριών για την παιδεραστία.

Το… συζητήσιμο των αλλαγών, είναι ότι «επανέρχονται η κακόβουλη βλασφημία και η καθύβριση των θρησκευμάτων (άρθρο 198 του ΠΚ)».

Με την προηγούμενη ρύθμιση, την οποία «ξηλώνει» η νυν κυβέρνηση, είχαν καταργηθεί τα άρθρα 198 και 199, με τη λογική ότι «δεν προσβάλλουν κανένα υπαρκτό κοινωνικό μέγεθος και επομένως δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις», καθώς δεν υπάρχει πρακτικά… τέλεση πράξης.

Ο κ. Τσιάρας, σε πιο ελληνοχριστιανικό στυλ, επανέφερε τη φυλάκιση έως 2 έτη «για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα».

Φυσικά, τα όρια της ερμηνείας είναι τεράστια. «Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με το συγκεκριμένο τρόπο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Στην περίπτωση για παράδειγμα της εθνικιστικής μάζωξης έξω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, με το… ψήσιμο χοιρινού και τη γενική (και εσφαλμένη) εντύπωση εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων για το τι προκαλεί και τι όχι τους πρόσφυγες, ο βουλευτής της ΝΔ Κυρανάκης αρχικά κάλυψε την εκδήλωση και αργότερα ανασκεύασε, αφού προκάλεσε την αντίδραση του πιο κεντροδεξιού κομματιού του κόμματος. Από την άλλη, ο υπουργός της κυβέρνησης Άδωνης Γεωργιάδης ήταν πιο… αλληλέγγυος στον κ. Κυρανάκη…

Φυσικά, μένει πάντα να ερμηνευτεί τι εννοεί «κακόβουλα» ο ποινικός κώδικας, σε καιρούς που ο νόμος γίνεται «εργαλείο» στα χέρια της εξουσίας.

(με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back