ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Πληρώνοντας τα χρωστούμενα στους ήρωες των βιβλίων

Εικόνα του άρθρου Πληρώνοντας τα χρωστούμενα στους ήρωες των βιβλίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/07/2016, 18:28
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Σπύρος Πετρουλάκης έρχεται την Παρασκευή 8 Ιουλίου στα Γιάννενα, για να παρουσιάσει την «Παναγιά της φωτιάς», το νέο του βιβλίο. Στο μεταξύ όμως, μιλάει γι αυτό στον «Τύπο». Επίσης, ο «Τύπος» και οι «Μίνωας» κληρώνουν ένα αντίτυπο του βιβλίου. Τη διαδικασία συμμετοχής, θα τη βρείτε εδώ.

 

 Ένα βιβλίο κάθε χρόνο: είναι αυθόρμητη η παραγωγική διαδικασία των βιβλίων σας;

Η συγγραφή είναι για μένα μια ανάγκη η οποία λειτουργεί σαν το πυρωμένο κάρβουνο. Τα βιβλία με ακοπουθούν ή καλύτερα μου χτυπούν την πόρτα. Το προηγούμενο βιβλίο μου «Η εξομολόγηση» αποτελεί την λογοτεχνική μεταφορά μιας αληθινής ιστορίας που έριχνε τη σκιά της επάνω μου από όταν ήμουν παιδί. Έπρεπε να την γράψω για να λευτερωθώ αλλά και για να ελευθερώσω τους ήρωεες μου.

Το νέο μου βιβλίο «Παναγιά της φωτιάς» ήρθε για να πληρώσει τα χρωστούμενα στους ήρωες της «Εξομολόγησης» που δεν είχαν υψώσει όσο έπρεπε τη φωνή τους. Με έπιασαν από το χέρι και σχεδόν ξετύλιξαν την ιστορία μόνοι τους.

Οπότε, ναι είμαι παραγωγικός τα τελευταία χρόνια αλλά πιστεύω ότι η πραγματικά δύσκολη δουλειά, το να ωριμάσουν δηλαδή οι ιστορίες και οι χαρακτήρες μέσα μου, έχει συντελεστεί εδώ και πολύ καιρό.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τα βιβλία σας; Θα τα κατατάσσατε σε κάποιο συγκεκριμένο είδος;

Δύσκολο να χαρακτηρίσει ο ίδιος ο συγγραφέας το είδος της γραφής του. Θα μπορούσε κάποιος, ακαδημαικά μιλώντας, να τα χαρακτηρίσει λαογραφία ή και ιστορικά μυθιστορήματα, όμως όπως γνωρίζετε η γραφή έχει το δικό της πλάνο και καμιά φορά από αλλού ξεκινάς και αλλού σε πάει. Το βασικό χαρακτηριστικό πιστεύω είναι ότι διακατέχεται από μια έντονα συναισθηματική ματιά. Όμως,δεν μου αρέσει να κρύβω ή να κρύβομαι πίσω από ωραιοποιημένες καταστάσεις και μελιστάλακτες ιστορίες που στο τέλος όλα πάνε μια χαρά. Προσπαθώ να αφουγκράζομαι και να καταγράφω γεγονότα, πράξεις, συμπεριφορές. Όπως είναι η ζωή. Ταυτόχρονατρυφερή και άγρια, χάδι και γρατζούνισμα. Σαν την τριανταφυλλιά που στο κλωνί της έχει ένα ρόδο μα και εκατοντάδες αγκάθια.

 

Με τι ασχολείται το πιο πρόσφατο δημιούργημά σας;

Η Παναγιά της φωτιάς στηρίζεται σε ιστορικά γεγονότα και σε πραγματικά συμβάντα που έχουν καταγραφεί από το χρόνο ή έχουν μεταφερθεί από στόμα σε στόμα. Πέρασα ατελείωτες ώρες «ανακρίνοντας» τους κατέχοντες τα μυστικά που αποκαλύπτονται στο βιβλίο μου. Στην ουσία, το βιβλίο οδηγεί τους ήρωες μέσα από δύσκολες καταστάσεις, πολέμους και ανέχεια, ανθρώπινη σκληρότητα και συγκινητικές εμπειρίες και τους ζητάει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να ξεπεράσουν την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης τους και εν τέλει, να βρουν τον εαυτό τους και την προσωπική τους λύτρωση.

 Είστε από τους συγγραφείς που συμπονούν και λυπούνται τους ήρωές τους ή τους «ταλαιπωρείτε» πολύ; 

 Ξέρετε, ένας μεγάλος συγγραφέας είπε κάποτε ότι ο άνθρωπος αρχίζει να ζει όταν βρεθεί «με την πλάτη στον τοίχο». Ενώ αγαπώ και συμπονώ τους ήρωες μου, δεν μπορώ να τους στερήσω το δικαίωμα να ζουν. Και να ζουν σημαίνει να βιώνουν όλη την γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων μέσα από τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Ο άνθρωπος πρέπει να συντριβεί για να γνωρίσει τον εαυτό του, να απελπίστεί για να αντλήσει όλες τις δυνάμεις που κρύβει μέσα του. Να αμαρτήσει για να αγιάσει.

index+info 


«Η Παναγιά της φωτιάς»,  Εκδόσεις Μίνωας

Σελίδες: 520
Διαστάσεις: 14 x 20,4 εκ.
Παρουσίαση στο Public Ιωαννίνων, στην οδό Μελανίδη, την Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 19.00. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας και η Βασιλική Τσούνη, επίσης συγγραφέας.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back