Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κακό σενάριο που δεν αποφεύχθηκε…

Εικόνα του άρθρου Το κακό σενάριο που δεν αποφεύχθηκε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2020, 17:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η υπόθεση του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας στα Γιάννενα, με σχεδόν όλους τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους να έχουν βρεθεί θετικοί στον Covid-19, έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Από τους 55 ηλικιωμένους, οι 45 είναι θετικοί, με πολλούς από αυτούς να εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ και οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, είναι θετικοί στον ιό.

Δεκάδες ηλικιωμένοι, αρκετοί από τους οποίους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, παραμένουν στον οίκο ευγηρίας, περιμένοντας να βρεθεί κάποιο κρεβάτι σε κάποιο νοσοκομείο –από τους 45, οι 21 έχουν διακομιστεί σε διάφορα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής. Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, το προσωπικό που έχει απομείνει, είναι λίγο.

Ένας οίκος ευγηρίας που έχει καταρρεύσει και που δεν κατάφερε να περιορίσει τη διασπορά του ιού, και ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που επιδιώκει την επίσπευση της λειτουργίας όσο το δυνατόν περισσότερων κλινών για Covid-19, χωρίς να λείπουν τα πολλά προβλήματα. Παράλληλα, δεν υφίσταται καμία επίσημη ανακοίνωση από αρμόδιους φορείς, με τον καθένα από αυτόν να μην αναλαμβάνει επιπλέον και την ευθύνη για την ανεπαρκή φροντίδα πολλών ηλικιωμένων.

Την ίδια ώρα, καμία λύση δεν έχει δοθεί στις περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών (όπως αυτών από το Γηροκομείο «Ζωσιμάδων») που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Αν και, κατά γενική ομολογία, η φροντίδα των ανθρώπων αυτών θα μπορούσε να γίνει εκτός νοσοκομείου ώστε να υπάρξει «αποσυμφόρηση», το πρωτόκολλο παραμένει ως έχει. Και ναι μεν αναμένεται να δοθεί εξιτήριο σε κάποιους από αυτούς (λόγω της παρέλευσης της 14ήμερης απομόνωσης), αλλά για παν ενδεχόμενο το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί.

Η φροντίδα ασυμπτωματικών ασθενών εκτός νοσοκομείου και η απουσία ενός συστηματικού ελέγχου με τεστ σε δομές, όπως είναι τα γηροκομεία, αναδεικνύονται σε κρίσιμα ζητήματα. Όπως αποδείχθηκε εξάλλου στην περίπτωση των Ιωαννίνων, ένα ή δύο γηροκομεία αρκούν για να μην αντέξει το σύστημα υγείας και να μη γίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο ανθρώπων θετικών στον Covid-19 και με συμπτώματα.

Και το μέλλον… δεν έχει έρθει ακόμα. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να ξαφνιαστούμε» τόνισε πολύ εύστοχα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων Στέλιος Προσαλίκας στη χτεσινή μεσημεριανή εκπομπή  του τοπικού τηλεοπτικού καναλιού TV1. ««Όσα τεστ και να έχουν τα Γιάννενα, το 10-20% πρέπει να δοθεί στα τρία γηροκομεία. Πρέπει οπωσδήποτε κάθε εβδομάδα οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές να ελέγχονται» επεσήμανε με το δεδομένο ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Μάρτιο, τα επισκεπτήρια στα γηροκομεία είτε δεν επιτρέπονταν είτε ήταν περιορισμένα, με τους ηλικιωμένους να ζουν τόσους μήνες, επί της ουσίας, στην απομόνωση.

Η υπόθεση αυτή έρχεται αφενός μεν να δοκιμάσει όχι μόνο τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην περιοχή αλλά και της ίδιας κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back