πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Καίγεται η βορειοανατολική Αττική

Εικόνα του άρθρου Καίγεται η βορειοανατολική Αττική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/08/2024, 18:13
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής. Eκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν το σπίτι τους, καθώς καίγονται δέντρα, σπίτια και αυτοκίνητα ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έπνιξε πολυσύχναστους δρόμους με καπνό και στάχτη.

Καθώς οι φλόγες πλησίαζαν σε αυλές στα περίχωρα της Αθήνας, ορισμένοι κάτοικοι στη Πεντέλη παρέμειναν στη θέση τους, προσπαθώντας να σβήσουν εστίες φωτιάς χρησιμοποιώντας λάστιχα ή κλαδιά δέντρων.

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική εν μέσω συνθηκών ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από χθες το απόγευμα.

Στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής:

  • Η Γαλλία, με την αποστολή ενός ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο, το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ.
  • Η Ιταλία, με την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί.
  • Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, πρότεινε στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να προσφέρει η Τουρκία βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο TRT σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα και με τη βοήθεια των πολύ ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 και 8 μποφόρ επεκτάθηκε σε ένα μέτωπο άνω των 30 χιλιομέτρων.

Τις τελευταίες ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη κυρίως σε τρία μέτωπα: Μετά τη λίμνη του Μαραθώνα με κατεύθυνση προς τις Αφίδνες, από το Γραμματικό προς τον Μαραθώνα και από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Νέας και Παλαιάς Πεντέλης, Πατήματος Χαλανδρίου και Πατήματος Βριλησσίων. Συναγερμός για αναζωπυρώσεις στo Καπανδρίτι, στο Σουφάνι και στη λίμνη Μαραθώνος, στον Ερυθρό Νέας Μάκρης, όπου δόθηκαν επίσης εντολές εκκένωσης.

Εκκενώνεται προληπτικά το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», ενώ τα ξημερώματα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.

Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι οι φλόγες έφτασαν και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Λόφο Κουφού στην Πεντέλη.

Λίγο μετά τις 15:00 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 που καλεί τους κατοίκους στην περιοχή Κρασά Άνω Βριλησσίων να απομακρυνθούν προς Κεντρικά Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Λίγο μετά τις 14:00 ήχησε και πάλι το 112 καλώντας όσους βρίσκονται στις περιοχές της Νέας Πεντέλης, της Παλαιάς Πεντέλης, του Πατήματος Χαλανδρίου και του Πατήματος Βριλησσίων να απομακρυνθούν προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια.

Τα πύρινα μέτωπα που εκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα στην βορειοανατολική Αττική καταγράφουν οι δορυφορικές φωτογραφίες από το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης Copernicus.

Με τη διάθεση προσωπικού και μέσων και την δραστηριοποίησή τους όπου τους ζητηθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική.

Mε πληροφορίες από Euronews. Φωτογραφία από τις κάμερες του meteo.gr όπου φαίνεται πως η φωτιά έχει μπει στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

ΣΧΟΛΙΑ
χρηματοδότηση σε 48 ώρες
Λάβετε την κάρτα visa με την πίστωση που ζητήσατε σε 5 ημέρες. Αυτό σας επιτρέπει να αποσύρετε τα δανεισμένα χρήματά σας σε οποιοδήποτε ΑΤΜ στον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες: mickeygovaerts@gmail.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back