ΗΠΕΙΡΟΣ

Και αν σας έλεγαν ότι η Ήπειρος είναι «αυτάρκης»;

Εικόνα του άρθρου Και αν σας έλεγαν ότι η Ήπειρος είναι «αυτάρκης»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2016, 02:39
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Ήπειρος δεν είναι η φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης, όπως συνήθως μεταφέρεται ευρέως (ούτε η πλουσιότερη είναι). Σίγουρα, είναι η 4η από το τέλος περιφέρεια στις συνολικές εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι 1η στην αύξηση της αξίας των εξαγωγών, την τελευταία χρονιά. Αυτά τα πολύ αντιφατικά και ενδιαφέροντα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και ουσιαστικά, «χάνονται» στο αρνητικό γενικό ισοζύγιο της Ελλάδας. Ωστόσο, μια πιο ενδελεχής ανάγνωση, μαρτυράει και κάποιες δυνατότητες. Καταρχάς, η Ήπειρος αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των ελληνικών εξαγωγών, ποσοστό λογικό καθότι δεν έχει ούτε βιομηχανία, ούτε δίκτυο για να υποστηρίξει τις μεταφορές των προϊόντων. Συνολικά, το 2015 η αξία των εξαγωγών ανήρθε στα 315 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 50% του εμπορικού ισοζυγίου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το Ινστιτούτο του ΣΕΒΕ παρατηρεί ότι «η μεταβολή που παρατηρείται στην εικόνα και τις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές αποτελεί ελπίδα για ανάκαμψη και ριζική αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Χωρίς τα καύσιμα, οι ελληνικές εξαγωγές το 2015 ενισχύθηκαν κατά 8,2% ή κατά 1,3 δις ευρώ».

Το πιο θετικό σημείο όλων, είναι ότι η Ήπειρος φαίνεται να υπερκαλύπτει τις ανάγκες της. Φυσικά, πρόκειται για αριθμούς και όχι για ποιοτικά χαρακτηριστικά, ωστόσο είναι εντυπωσιακό το 158,9% του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών. Κυρίως, η περιφέρεια εξάγει πετρελαιοειδή και τρόφιμα.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, οι εισαγωγές βρίσκονται σε κάμψη και οι εξαγωγές σε άνοδο, η οποία ειδικά το 2015 καταγράφηκε ραγδαία. Φυσικά, το μόνιμο πρόβλημα είναι ότι ποιοτικά, σχεδόν κανένα θετικό οικονομικό στοιχείο δεν περνάει στην «πραγματική» οικονομία και κυρίως, στην καθημερινότητα των εργαζόμενων: τα εισοδήματα μειώνονται, η ανεργία παραμένει σε πολύ μεγάλα ποσοστά (έστω και αν η Ήπειρος, από μόνη της, δεν είναι «πρωταθλήτρια» στον τομέα) και γενικώς, το κοινωνικό χάσμα μεγαλώνει και εδώ…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back